FOREST EUROPE: Φθίνει συνεχώς η απασχόληση στην ελληνική δασοκομία

Κατατοπιστικές πληροφορίες σχετικά με τις φθίνουσες τάσεις της δασοκομίας στην Ελλάδα παραθέτει, μεταξύ άλλων, η νέα έκθεση της πρωτοβουλίας FOREST EUROPE (σ.σ. Υπουργική Διάσκεψη για την Προστασία των Δασών στην Ευρώπη). Η δημοσίευση με τίτλο State of Europe’s Forests 2020 αξιολογεί την κατάσταση των δασών και του κλάδου της δασοκομίας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, χρησιμοποιώντας ως γνώμονα τα πανευρωπαϊκά κριτήρια για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών.

Όπως επισημαίνεται για την Ελλάδα, το 2015 οι απασχολούμενοι στον τομέα της δασοκομίας ανέρχονταν σε 23.000, μόλις οι μισοί σε σχέση με το 1990. Από τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων, το ήμισυ αφορά τις βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου.

Όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις, αυτές έχουν επεκταθεί σημαντικά από το 1990 και ανέρχονται στο 30,3% της ελληνικής επικράτειας. Ο κύριος λόγος αυτής της αύξησης είναι η υιοθέτηση και η εφαρμογή δασοκομικών μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη.

Μειωμένη η συνεισφορά του ελληνικού δασικού τομέα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αύξησαν την προστιθέμενη αξία τους, όσον αφορά τη δασοκομία και την κατασκευή προϊόντων ξύλου και χαρτιού κατά την περίοδο 2000 έως 2015. Η υψηλότερη αύξηση της προστιθέμενης αξίας παρατηρείται στη Γερμανία (1,99 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (1,4 δισ. ευρώ). Η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Δανία βρίσκονται μεταξύ των χωρών, όπου η προστιθέμενη αξία του δασικού τομέα μειώθηκε.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στη Φινλανδία (-1,6 δισ. ευρώ) και στην Ιταλία (-740 εκατ. ευρώ).