Αυτό το άρθρο είναι 30 μηνών

Φωτοβολταϊκά Ηλείας: «Σφυρίζουν αδιάφορα» παρά τις αντιδράσεις

Γραφείο υποψήφιων επενδυτών σε ξενοδοχείο της Αμαλιάδας άνοιξε η Ένωση Αγρινίου
16/02/2022
7' διάβασμα
fotovoltaika-ileias-sfyrizoun-adiafora-para-tis-antidraseis-254921

Παρά τις σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις κατοίκων, επιστημονικών φορέων και βουλευτών αναφορικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας εγκατάστασης 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW, γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού, αλλά και την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ήλιδας να δώσει το «πράσινο φως», η Ένωση Αγρινίου συνεχίζει ακάθεκτη τον σχεδιασμό της.

Μάλιστα, μεγάλο ξενοδοχείο της Αμαλιάδας «φιλοξενεί» το προσωρινό γραφείο της Ένωσης Αγρινίου, όπου οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να επενδύσουν στις ενεργειακές κοινότητες θα μπορούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους, υποβάλλοντας και το αντίστοιχο τίμημα. Παράλληλα, έχουν απευθυνθεί στον Σύλλογο Ηλεκτρολόγων, αναζητώντας προσωπικό για τις εργασίες κατασκευής των φωτοβολταϊκών.

Την ίδια ώρα, και παρά το γεγονός πως το δημοτικό συμβούλιο μόλις πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε σε γενικές γραμμές για την επιχειρούμενη επένδυση, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου έκανε λόγο για ολοκλήρωση των μισθωμάτων στο σύνολό τους με τον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού και ότι θα αποκτήσουν ισχύ μόλις η επένδυση λάβει τις τελικές εγκρίσεις. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο μόνο για προσύμφωνα.

Η Ένωση Αγρινίου, όπως διεμήνυσε ο πρόεδρός της, έχει αναλάβει όλη την οργάνωση και τον συντονισμό του έργου και, εν συνεχεία, θα έχει την επίβλεψη και την ευθύνη της καλής λειτουργίας των πάρκων. Ασαφές, ωστόσο, παραμένει αν υπάρχουν συμφωνητικά με τον ΔΕΔΔΗΕ για την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, όπως έχει επισημανθεί και από το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε αυτήν τη φάση το περιθώριο ισχύος που θα δοθεί για ολόκληρη την Πελοπόννησο είναι 86 MW.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους μήπως το έργο έχει την τύχη του φωτοβολταϊκού πάρκου που έχει δημιουργήσει εδώ και μήνες η Ένωση Αγρινίου στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας και το οποίο δεν έχει ακόμα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η Ένωση Αγρινίου δεν μπορεί να αποτελέσει διαπαιδαγωγητή συνεταιριστικών αρχών,
γιατί έχει μεταλλαχτεί σε ασαφή κερδοσκοπικό συνεταιριστικό φορέα

Πυρά

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κράλλης, επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοκρατικής πρωτοβουλίας, «Ήλιδα Νέα Γενιά Ιδεών», καταγγέλλει πως ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του στις 20/1/2022, ενημερώνει ότι το περιθώριο συνολικής ισχύος 70 ΜW για το δίκτυο της Πελοποννήσου εξαντλήθηκε για να διατεθεί σε σταθμούς από ενεργειακές κοινότητες του νόμου 4513/2018, για αυτό προβαίνει άμεσα στην απόρριψη και στην επιστροφή των υποβληθέντων φακέλων από τους ενδιαφερόμενους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι φάκελοι της Ένωσης Αγρινίου.

Ο κ. Κράλλης υποστηρίζει πως οι πολίτες του Δήμου Ήλιδας αποδοκιμάζουν το προβαλλόμενο αλαζονικό ύφος που επιχειρεί να εισαγάγει στον δημόσιο βίο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, «ο οποίος προκρίνει ως επιλογή του την πολιτικοοικονομική δωροδοκία για τη χειραγώγηση των πολιτών με το μοίρασμα 3.000 εικονικών μετοχών… ως ετεροχρονισμένος Άγιος Βασίλης», προσθέτοντας πως «η Ένωση Αγρινίου δεν μπορεί να αποτελέσει διαπαιδαγωγητή συνεταιριστικών αρχών, γιατί έχει μεταλλαχτεί σε ασαφή κερδοσκοπικό συνεταιριστικό φορέα».

Δικαιοσύνη

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν τα χιλιάδες πάνελ, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για το τι πρόκειται να συμβεί, εισπράττοντας μόνο τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν να βόσκουν τα ζώα τους, καθώς θα υπάρξουν νέα συμφωνητικά με όλους.

«Πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν τις εκτάσεις θα τις έχουν μισθώσει αλλού; Τι λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ γι’ αυτό; Μπορεί να δηλωθεί και από εμένα και από τον ιδιώτη που θα το μισθώσει η ίδια έκταση; Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Είμαστε κτηνοτρόφοι τόσα χρόνια, η πολιτεία μας παραχώρησε τις εκτάσεις για να βόσκουμε τα ζώα μας όταν φτιάχτηκε το φράγμα και χάσαμε τα εδάφη μας. Και τώρα πάνε πάλι να μας διώξουν», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κτηνοτρόφος Θ. Δελέγκος από το παραλίμνιο χωριό Βελανίδι.

Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει «πώς είναι δυνατόν να μην έχουν χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο κομμάτι γης ως “υψηλής παραγωγικότητας”, από τη στιγμή που δίπλα υπάρχει το φράγμα Πηνειού; Είναι ανήκουστα πράγματα αυτά. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Είναι δημόσιες εκτάσεις και θα τις υπερασπιστούμε».

Οι κάτοικοι των χωριών, που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη, έχουν γίνει μια «γροθιά», προσπαθώντας να ανατρέψουν τα σχέδια υλοποίησης των φωτοβολταϊκών. Ήδη, βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας Συλλόγου Φίλων της λίμνης, προκειμένου να αποκτήσουν νομική οντότητα και να προσφύγουν δικαστικά κατά της επιχειρούμενης επένδυσης.

Τα ερωτήματα που τίθενται και εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα αφορούν την ορθότητα της κατάτμησης του έργου σε μικρότερα έργα για την αποφυγή περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ λόγω της εγγύτητάς τους θα έπρεπε να υπολογιστούν ως μία ενιαία δομή.

Όπως καταγγέλλεται, η συγκεκριμένη πρακτική οδηγεί σε ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, με αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται η οπτική όχληση που θα δημιουργήσουν τα έργα, η ανυπαρξία οδικού δικτύου, το οποίο θα απαιτηθεί κατά την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων αυτών υποδομών, οι επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής λόγω των εκτεταμένων εγκαταστάσεων, καθώς και οι επιπτώσεις στις γειτονικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Τουριστική αξιοποίηση

Η επιχειρούμενη επένδυση έχει και αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, καθώς από τον Δήμο Ήλιδας έχει ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η παραχώρηση της παραλίμνιας έκτασης των 6.500 στρεμμάτων δωρεάν, για 40 χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία οικολογικού χωριού λίμνης Πηνειού. Επιπλέον, υπάρχει σχετική μελέτη από το υπουργείο Υποδομών για περιμετρικούς δρόμους στη λίμνη, στο πλαίσιο ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης και της αναβάθμισης της περιοχής πέριξ της λίμνης του φράγματος Πηνειού.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου υποστηρίζει πως «δεν μπορούν κάποιοι να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες στον κόσμο περί τουριστικής ανάπτυξης».

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2021