Φωτοβολταϊκά και λύκοι απειλούν τους κτηνοτρόφους των Αγράφων

Τo τελευταίο διάστημα, στην περιοχή των Αγράφων, παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από την πρόθεση εταιρείας να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στην τοπική κοινότητα Βαλαώρας. Συγκεκριμένα, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αίτησή της προς το δασαρχείο Καρπενησίου ζήτησε βεβαίωση για τον χαρακτηρισμό χορτολιβαδικών εκτάσεων 3.205 στρεμμάτων, με σκοπό την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής υπήρξε άμεση και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ζήτησαν την ακύρωση αυτού του αιτήματος. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγράφων, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε τη μη εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, με το σκεπτικό ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, μείωση της κτηνοτροφίας και, κατ’ επέκταση, στην ερήμωση του τόπου.

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ» ο Αλέξης Καρδαμπίκης, δήμαρχος Αγράφων, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία: «Η περιοχή, όπου θέλουν να εγκαταστήσουν το φωτοβολταϊκό πάρκο, ορίζεται ως κτηνοτροφική ζώνη. Πάνω από 100 οικογένειες του τόπου δραστηριοποιούνται με την κτηνοτροφία. Η περιοχή των Αγράφων ορίζεται ως μία από τις καθαρότερες του κόσμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο τρόπος παραγωγής και διαχείρισης των ζώων ταυτίζεται με το περιβάλλον και τα προϊόντα που παράγονται είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη του τόπου μας οδηγώντας την περιοχή σε ολοκληρωτική καταστροφή».

 

Έντονες διαμαρτυρίες

Για αποφάσεις που οδηγούν στα άκρα κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι της τοπικής κοινότητας Βαλαώρας. Με έγγραφη αναφορά τους προς τον Δήμο Αγράφων και δεκάδες άλλους αποδέκτες, γνωστοποιούν τη διαμαρτυρία τους για την πρόθεση της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Αναμοχλεύοντας την ιστορική μνήμη, αναφέρουν την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής και τον εκτοπισμό των κατοίκων των παραλίμνιων χωριών από την κατασκευή της λίμνης των Κρεμαστών. «Μας ξύνουν πληγές και μας θυμίζουν την εσωτερική προσφυγιά στην περιοχή μας. Ως εδώ και μη παρέκει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώξουμε και άλλους νέους από τον τόπο μας», αναφέρουν.

Συνέπειες

Σημαντικό πρόβλημα εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι ότι θα προκύψει και με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Η περιοχή δεν διαθέτει σημαντικές εκτάσεις, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι να καλύψουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες ευρώ από όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Σοβαρά, επίσης, προβλήματα θα προκύψουν και με τις σπάνιες φυλές, όπως είναι η βραχυκερατική αγελάδα και το άλογο της Πίνδου. Τέλος, μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τους ίδιους, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φυσική ομορφιά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Κοινό μέτωπο δημάρχων ενάντια στον αφανισμό των κοπαδιών

Μπορεί η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους κτηνοτρόφους της περιοχής με σημαντικές συνέπειες για το περιβάλλον, υπάρχουν όμως και προβλήματα που κάνουν δυσκολότερη την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Οι τακτικές επιθέσεις από λύκους στα κοπάδια καθιστά επισφαλή τη διαχείριση και την προφύλαξη των ζώων. Η αύξηση του αριθμού των λύκων και άλλων άγριων ζώων έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό κοπαδιών και την έντονη ανησυχία των κτηνοτρόφων, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Σε πρόσφατη συνάντηση των δημάρχων Aγράφων Aργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα τέθηκε το θέμα του αφανισμού των κοπαδιών από τους λύκους και συζητήθηκαν οι τρόποι προστασίας των κτηνοτρόφων με τη συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.