Φράουλα: Αυξημένα τα στρέμματα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο

Ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό η προετοιμασία των χωραφιών για τη φύτευση της φράουλας. Η καλλιεργητική περίοδος προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου της επόμενης χρονιάς. Συνήθως, η φύτευση ξεκινά με πρώιμες ποικιλίες, όπως είναι η Fortuna, και ακολουθούν οι μεσοπρώιμες και όψιμες.

Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζεται γύρω από το θέμα της εμπορίας του πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και των νέων εγκαταστάσεων, με θερμοκήπια ψυχρού τύπου, δείχνει αυξητικές τάσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Το κλειδί όμως σε αυτή την εξέλιξη αποτελεί ο αριθμός των εργατών γης, οι οποίοι κάθε χρόνο γίνονται δυσεύρετοι και, για να καλύψουν οι παραγωγοί τις ανάγκες τους, ανεβάζουν το μεροκάματο.

Σύμφωνα με τον Σάκη Μαυρόγιαννη, παραγωγό φράουλας από τη Λάππα Αχαΐας, η τάση που παρουσιάζεται στην περιοχή του εστιάζεται στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. «Παρακολουθούμε στον τόπο μας την καλλιέργεια της φράουλας και βλέπουμε μια αύξηση, με την εγκατάσταση νέων θερμοκηπίων. Λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε άλλες καλλιέργειες, πολλοί παραγωγοί στρέφονται στη φράουλα. Το πρόβλημα όμως προκύπτει από την έλλειψη προγραμματισμού και ιδιαίτερα την εποχή της συλλογής». Κάνοντας έναν απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, ο κ. Μαυρόγιαννης υποστηρίζει ότι οι τιμές κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά στο 1,5 ευρώ και για τις ποιοτικές φράουλες έφτασε ακόμα και στα 1,8 ευρώ.

Οι μέσες αποδόσεις, ανάλογα με την ποικιλία, την καλλιέργεια, αλλά και τις εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής, κυμάνθηκαν στους 4 -5 τόνους το στρέμμα. Κλείνοντας, υποστήριξε ότι «η καλλιέργεια της φράουλας για την περιοχή παραμένει δυναμική και για τον λόγο αυτόν νέοι αγρότες στρέφονται στην παραγωγική διαδικασία».

Μεγαλύτερο το κόστος φέτος

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνει λόγο και ο Χρήστος Σάμαρης, έμπορος από τη Μανωλάδα Ηλείας, που υποστηρίζει ότι για την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζονται αυξήσεις στις εισροές, αλλά και στο κόστος εργασίας.

«Υπολογίζουμε ότι για ένα στρέμμα απαιτούνται περίπου 7.000 φυτά, τα οποία στοιχίζουν από 18-20 λεπτά το ρίζωμα και όταν είναι σε μικρό γλαστράκι στα 30 λεπτά». Αν και το κόστος εγκατάστασης είναι σημαντικά μεγάλο, ο κ. Σάμαρης υποστηρίζει ότι παραμένει μία δυναμική καλλιέργεια για την περιοχή.

Περισσότερη διαφάνεια στην εμπορική διαδικασία

Μέσα από το ρεπορτάζ, είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε και με άλλους παραγωγούς και εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αξίας. Από τα θετικά που εισπράξαμε ήταν τα ζητήματα φυτοπροστασίας, όπου υπάρχει πλήρης κάλυψη, χωρίς να παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα.

Εκείνο όμως που ανησυχεί είναι το γεγονός της διακίνησης της φράουλας με ελλιπή παραστατικά, κάτι το οποίο δεν συνάδει με τη διάφανη εμπορία, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο. Όπως ειπώθηκε από τους ανθρώπους του χώρου, οι αυξημένοι έλεγχοι αποτελούν μονόδρομο και θα είναι μια τακτική περισσότερο αποτελεσματική προς όφελος όλων.

Σημαντικό επίσης εργαλείο είναι και η πιστοποίηση της φράουλας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα και να προσδίδει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν.