Φράουλα: Θετικός ο απολογισµός στις εξαγωγές, αρνητικός στην παραγωγή και στις τιµές

Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών προμηνύουν και την ολοκλήρωση της συλλογής φράουλας στις θερμότερες περιοχές, όπως είναι αυτές της Ηλείας. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου, η χρονιά λόγω των μειωμένων στρεμματικών αποδόσεων, αλλά και της ποιότητας του προϊόντος χαρακτηρίζεται αρνητική.

Σύμφωνα με τον Σάκη Μαυρόγιαννη, παραγωγό φράουλας από τη Μανωλάδα, «σε λίγες μέρες, κλείνουμε τον κύκλο της συλλογής της φράουλας. Αυτό το διάστημα, μαζεύουμε την ποικιλία Victory και, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα των αποδόσεών μας, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Από τους περίπου 6 τόνους το στρέμμα που κυμαίνονται οι μέσες αποδόσεις πέσαμε στους 3,5 έως 4 τόνους, με το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται στα ύψη. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν βλέπω την επόμενη χρονιά να κρατάμε τα στρέμματα της φετινής χρονιάς».

Όπως είναι γνωστό, την καλλιεργητική περίοδο 2021-2022 στην περιοχή της Ηλείας οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 30%. Εκτός από τα θερμοκήπια ψυχρού τύπου, πολλοί παραγωγοί καλλιέργησαν και στην ύπαιθρο, αλλά, όπως εξηγεί ο κ. Μαυρόγιαννης, «τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Οι εναλλαγές των θερμοκρασιών δεν βοήθησαν την παραγωγή και οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις ήταν χαμηλές».

Όλα εξαρτώνται από τους εργάτες γης

Κλείνοντας, ο κ. Μαυρόγιαννης αναφέρθηκε και στο θέμα των εξαγωγών, που αυτή την περίοδο και κάτω από δύσκολες διεθνείς συνθήκες, η ελληνική φράουλα κατάφερε να κρατήσει τις αγορές. «Από τους 55.000 τόνους εξαγωγών πέρυσι, αυτή την περίοδο, πλησιάζουμε στους 62.000 και ίσως να κλείσουμε με τους 70.000 τόνους φράουλας.

Το προϊόν μας είναι δυναμικό και απαιτεί από όλους μας μία ολιστική προσέγγιση, ώστε να μειώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιάννη Αρβανιτάκη, παραγωγού και εμπόρου φράουλας από την ίδια περιοχή. Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα ολοκληρωθεί η συλλογή της φράουλας και κάνει λόγο για μία αρνητική χρονιά για τους παραγωγούς.

Εκείνο, όμως, που απασχολεί ιδιαίτερα είναι το πρόβλημα στην εξεύρεση εργατικών χεριών και επιμένει ότι «αν δεν λυθεί άμεσα για τις επόμενες χρονιές, η παραγωγή θα μένει στα χωράφια». Επίσης, ο κ. Αρβανιτάκης συμφωνεί με τις προτάσεις του Ashud Ahment, πρέσβη του Μπαγκλαντές, για την επίλυση του προβλήματος των εργατών γης, έτσι όπως ακριβώς τη δημοσίευσε η «ΥΧ».

«Είναι μία σοβαρή πρόταση, η οποία όμως απαιτεί και σχετικές αποφάσεις από την πολιτεία, ώστε να λυθούν οι νομικές εκκρεμότητες, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους εργάτες γης, αλλά και σ’ εμάς τους ίδιους», καταλήγει.