Φρένο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, νέο άλμα στις διεθνείς τιμές

Aerial view of big grain elevators on the sea. Loading of grain on a ship. Port. Cargo ship

Στους ρυθμούς της ουκρανικής κρίσης κινείται η παγκόσμια αγορά σιτηρών, με τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι να έχουν εισέλθει σε ένα νέο ανοδικό κανάλι σε μια ήδη εύθραυστη, λόγω των αναταραχών στις μεταφορές και στο δίκτυο logistics, συγκυρία.

Ενδεικτικά, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο τα προθεσμιακά συμβόλαια μαλακού σιταριού που έχουν ήδη ενισχυθεί κατά σχεδόν 50% από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων αναρριχήθηκαν σε νέο υψηλό 14 ετών σημείωνοντας τη Δευτέρα άνοδο 7% στα 12,94 σεντς/μπούσελ. Αντίστοιχα, στην Ευρώπη οι τιμές των συμβολαίων Μαίου στη Γαλλία (Euronext) βρίσκονταν στα 390 ευρώ/τόνος.

Tο ήδη εκρηκτικό κλίμα επιτείνει η απόφαση της Ουκρανίας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές σιταριού αλλά και μια σειράς άλλων γεωργικών προϊόντων, όπως πουλερικών, αυγών, κρέατος και ηλιέλαιου Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής 7 Μαϊου, πλέον απαιτείται ειδική άδεια για τις εξαγωγές των εν λόγω προϊόντων ενώ επιβλήθηκαν και ποσοστώσεις στις εξαγωγές εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου.

Ρωσία και Ουκρανία αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών μαλακού σιταριού και κριθαριου, το 17% του παγκόσμιου εμπορίου καλαμποκιού καθώς και πάνω από 50% των εξαγωγών ηλιέλαιου και σπόρων ηλίανθου. Μόνη της η χειμαζόμενη χώρα έχει μερίδιο 19% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές μαλακού σιταριού και 13% στις εισαγωγές ηλίανθου.

Δεν εξετάζει περιορισμούς εξαγωγών η Ρουμανία

Στο μεταξύ, η Ρουμανία, δια στόματος υπουργού Γεωργία, Αντριάν Σεσνόκιου δηλώνει ότι διαθέτει αρκετά αποθέματα σιτηρών και τροφίμων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβεβαιώνει ότι δεν εξετάζει περιορισμούς στις εξαγωγές της σε μια περίοδο που οι εισαγωγείς σιτηρών αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας των βασικών αυτών διατροφικών προϊόντων.

«Παραδοσιακά είμαστε μία εξαγωγική χώρα, επειδή παράγουμε περισσότερες ποσότητες από αυτές που καταναλώνουμε», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Η Ρουμανία είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικός προμηθευτής σιτηρών, εξάγει μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά εκτός της πολεμικής ζώνης, ενώ θεωρείται ως εναλλακτική πηγή προμήθειας σιτηρών από εμπορικούς κύκλους του αναφερόμενου τομέα.