FresCon: Νωπό ψάρι 40 ημερών από ελληνική startup

Η τεχνολογία παρατείνει τη ζωή των ψαριών στο ράφι

Γίνεται η διάρκεια ζωής των ψαριών στο «ράφι» να παραταθεί για 40 ημέρες, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών; Η ελληνική νεοφυής επιχείρηση FresCon απαντά πως «ναι». Μέσω τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η ίδια, η διάρκεια ζωής των ψαριών παρατείνεται με μία μέθοδο φιλική προς την υγεία των καταναλωτών, αλλά και προς το περιβάλλον.

Ο Μάριος Ευθυμίου, ένας εκ των ιδρυτών της νεοφυούς εταιρείας, εξηγεί στην «ΥΧ» τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία της επιχειρεί να συμβάλει στη βιωσιμότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

«Η FresCon δημιουργήθηκε το 2021 και πρόκειται ουσιαστικά για μία πλήρη γραμμή παραγωγής, όπου από τη μία άκρη μπαίνει το ψάρι και από την άλλη βγαίνει συσκευασμένο. Αυτό που προσφέρουμε είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, η οποία υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη, κάμερες και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες και μπορεί να επιτυγχάνει υψηλό ρυθμό παραγωγής με ελάχιστα υπολείμματα».

Πιο αναλυτικά, μέσα σε αυτήν τη γραμμή παραγωγής, υπάρχουν διάφορα στάδια, όπως η αναγνώριση του μεγέθους του ψαριού και ο διαχωρισμός του.

«Έπειτα», σημειώνει ο κ. Ευθυμίου, «το ψάρι εμβαπτίζεται σε ένα συγκεκριμένο διάλυμα, μη χημικό και μη επιβλαβές για τον άνθρωπο. Ακολούθως, κάνοντας χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας, φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα όπου η επιφάνεια του ψαριού γίνεται αδρανής σε παθογόνους παράγοντες, που θα μπορούσαν να χαλάσουν την ποιότητά του. Τέλος, η συσκευασία αποτελείται από συγκεκριμένο τύπο πλαστικού και μείγμα αερίων».

Χάρη στην παραπάνω διαδικασία, οι άνθρωποι της FresCon έχουν επιτύχει να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ψαριών κατά 3-4 φορές σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο. «Με τον τρόπο αυτόν το ψάρι συντηρείται στους 4 βαθμούς για 40 ημέρες», εξηγεί ο κ. Ευθυμίου.

Οφέλη και πιστοποίηση

Στόχος της νεοφυούς επιχείρησης είναι να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση στους καταναλωτές στο φρέσκο ψάρι, να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, αλλά και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, μειώνοντας την υπεραλίευση.

«Εκτός των άλλων, μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες που εξάγουν να στείλουν τα προϊόντα τους σε περισσότερες χώρες, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση, λόγω της ευπάθειας του προϊόντος, θα ήταν δυσκολότερο», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο κ. Ευθυμίου.

Η τεχνολογία της FresCon είναι πιστοποιημένη από το Πανεπιστήμιο της Φότζια στην Ιταλία, καθώς είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του συνεργάτη του Μάριου Ευθυμίου, Danial Fatchurrahman, ο οποίος έχει θέση αναπληρωτή καθηγητή στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Το επόμενο διάστημα, η νεοφυής επιχείρηση θα συνεργαστεί με ιχθυοπαραγωγική μονάδα στη Στερεά Ελλάδα, στην οποία θα εφαρμόσει το πιλοτικό της σύστημα. «Υπολογίζουμε ότι η γραμμή παραγωγής θα είναι έτοιμη το 2024, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία», αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει, λέγοντας ότι «σκοπός μας είναι η τεχνολογία να επεκταθεί και σε άλλα τρόφιμα, όπως το κρέας και τα φρούτα. Είναι κάτι το οποίο δουλεύεται παράλληλα από το Πανεπιστήμιο της Φότζια».

Χρηματοδότηση

Η FresCon έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του EITFood Teamup, μέσω του οποίου οι δύο συνεργάτες ήρθαν σε επαφή και ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Στόχος τους είναι το επόμενο διάστημα να συμμετάσχουν και σε άλλους διαγωνισμούς, τόσο ελληνικούς όσο και πανευρωπαϊκούς.