Freskon 2023: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή σε ροδάκινα και νεκταρίνια

Με μεγάλη συμμετοχή και σύμμαχο το αυξημένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Freskon, που είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες συναντήσεις παραγωγών, εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών.

Συνολικά 217 εκθέτες από 12 χώρες, 190 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 34 χώρες, 2.000 επιχειρηματικά ραντεβού και ένα διεθνές συνέδριο για τα εσπεριδοειδή με ομιλητές εγνωσμένου κύρους έδωσαν το στίγμα τους στο φετινό διεθνές εμπορικό γεγονός φρούτων και λαχανικών, που πραγματοποιήθηκε στις 23-25/4/2023.

Τιμώμενη περιφέρεια ήταν αυτή της Δυτικής Ελλάδας, η οποία, μέσα από τη συμμετοχή της, πρόβαλε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εκλεκτής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας φρούτα και λαχανικά της περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να βάλουν τα προϊόντα τους στα ράφια καταστημάτων του εξωτερικού. Πέραν της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν και οι περιφέρειες της Κρήτης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Αττικής.

Κερδισμένα τα εξωτικά φρούτα από τις νέες καταναλωτικές συνήθειες

Στη φετινή έκθεση ξεχώρισε το Διεθνές Συνέδριο Εσπεριδοειδών, με εξειδικευμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρουσίασαν τις σημαντικότερες εξελίξεις του κλάδου. Οι διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν γύρω από επίκαιρα ζητήματα, όπως για τις ποικιλίες, τις ασθένειες, τις καλλιεργητικές πρακτικές, τη διατηρησιμότητα, τη μετασυλλεκτική συσκευασία και την καταναλωτική συμπεριφορά. Στόχος του συνεδρίου, πέραν της ενημέρωσης, ήταν να διαμορφώσει κι ένα πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας του ευρωπαϊκού κλάδου των εσπεριδοειδών.

Παράλληλα, το συνέδριο αναλώθηκε και στις μεγάλες τομές που παρατηρούνται στη ζήτηση φρούτων την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ άλλων, αυτό που τονίστηκε ήταν πως οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο φαίνεται να στρέφονται στα εξωτικά φρούτα, με τον ανανά να κρατά την πρωτοκαθεδρία, τις μπανάνες να ακολουθούν, τα μάνγκο να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και να αναπτύσσονται και ιδίως τα αβοκάντο, που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, λόγω της αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Η στροφή αυτή έχει ως συνέπεια τη μείωση κατανάλωσης των εσπεριδοειδών.

Λωτοί και ακτινίδια έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, τα ακτινίδια μαζί με τους λωτούς έχουν αύξηση περίπου 48% και τα πεπόνια και τα καρπούζια παρουσιάζουν αύξηση 43%.

Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες φρούτων που η ανάπτυξή τους είναι κάτω από τον μέσο όρο (με συνολική ανάπτυξη 25%), τα μήλα και τα αχλάδια έμειναν σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία, τα σταφύλια παρουσιάζουν ανάπτυξη 27%, ωστόσο υπάρχει μετατόπιση σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες χωρίς σπόρους. Είναι επίσης τα πυρηνόκαρπα, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση 16%. Βερίκοκα και δαμάσκηνα παραμένουν σταθερά, ροδάκινα και νεκταρίνια παρουσιάζουν πτώση και μόνο τα κεράσια σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη, λόγω των εισαγωγών από την Κίνα και την αύξηση της παραγωγής της Χιλής. Στο παγκόσμιο εμπόριο, σε ό,τι αφορά τέσσερις οικογένειες εσπεριδοειδών, αυτό που επισημάνθηκε στο διεθνές συνέδριο είναι ότι τα γκρέιπφρουτ βρίσκονται χαμηλά σε ζήτηση, τα πορτοκάλια σημειώνουν μικρή αύξηση, τα μανταρίνια διπλάσια αύξηση σε σχέση με τα πορτοκάλια και τα λεμόνια αναπτύσσονται δύο φορές όσο τα μανταρίνια.

Η κύρια περιοχή παραγωγής εσπεριδοειδών διεθνώς είναι η Μεσόγειος, και καλύπτει το 55% των εξαγωγών παγκοσμίως. Η Γερμανία αποτελεί την τρίτη χώρα-στόχο για τις εξαγωγές των ελληνικών πορτοκαλιών, την ώρα που καταλαμβάνουν μόλις το 3% της γερμανικής κατανάλωσης.

Δεύτερη χώρα εξαγωγών είναι η Πολωνία και αντιστοιχεί στο 10% της κατανάλωσης και ο μεγάλος όγκος εξαγωγών είναι αφενός προς τη Ρουμανία, με τα ελληνικά πορτοκάλια να καταλαμβάνουν πάνω από το 50% της εγχώριας κατανάλωσης, αφετέρου προς τη Βουλγαρία, με ποσοστό άνω του 80%. Οι τιμές των ελληνικών πορτοκαλιών είναι πιο χαμηλές από αυτές των τουρκικών και των αιγυπτιακών και θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας λόγω της συσκευασίας τους, η οποία είναι πολύ σημαντική για την αγορά και τους καταναλωτές.