Φροντίζουν τα αμπέλια, σχεδιάζοντας καλό κρασί

Φθινόπωρο θύμισαν οι πρόσφατες βροχές που πέρασαν πάνω από τα αμπελοτόπια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπου οι αμπελουργοί συνεχίζουν επιμελώς τη φροντίδα, επιδιώκοντας για φέτος μια ποιοτική παραγωγή και μια δυνατή επαναφορά των αξιόλογων οίνων στις αγορές.

Ο Εβρίτης αμπελουργός-γεωπόνος Δρ. Δημήτρης Ράπτης εξηγεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι βασικές μυκητολογικές προσβολές που συνδέονται με τις συχνές και πυκνές βροχές που δημιουργούν ένα περιβάλλον υγρασίας στον αμπελώνα.

«Είναι ο περονόσπορος και το ωίδιο και ως πύλη εισόδου ο βωτρίτης. Οι παραγωγοί οφείλουν να επικεντρωθούν στην αντιμετώπισή τους, χρησιμοποιώντας βιολογικά σκευάσματα, με βάση τον χαλκό για τον περονόσπορο και το θειάφι για το ωίδιο», εξηγεί.

Σημειώνει ότι αν προκύψουν πολλές βροχές, χρειάζεται ψεκασμός για την αποφυγή του ωιδίου και του περονόσπορου. Μέχρι στιγμής, η παραγωγή εξελίσσεται καλά, γιατί ο χειμώνας ήταν ήπιος, δεν ακολούθησαν όψιμοι εαρινοί παγετοί κι επιπλέον οι αμπελουργοί καθάρισαν καλά το αμπέλι τους.

«Είμαστε στο στάδιο της πτώσης του πηλιδίου και διαμορφώνεται ο καρπός. Στις πρώιμες και στις μεσοπρώιμες, το καρπίδιο μεγάλωσε αρκετά».

Δυνατά από τη Δράμα

«Ολοκληρώσαμε τα ξεφυλλίσματα λευκών και ασχολούμαστε με τα ξεφυλλίσματα των ερυθρών. Έχουμε πλήρη φυλλική επιφάνεια, έχει γίνει ένα κορφολόγημα και η χρονιά προβλέπεται όψιμη κατά 10 με 15 μέρες», περιγράφει ο γεωπόνος MSc, διευθυντής αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννης Χρόνης. Όπως προσθέτει, αναμένουν υψηλότερη παραγωγή εξαιτίας των βροχοπτώσεων γύρω στο 10%, αλλά θα μετριαστεί λόγω του πράσινου τρύγου.

Η χρονιά εξελίσσεται ομαλά, απλώς απαιτεί προσοχή ο περονόσπορος στα φύλλα κορυφής. «Οι βροχές του Ιουνίου θα δείξουν τις προσβολές. Χρειάζονται προληπτικές φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις», συμβουλεύει, για να πετύχουν μια καλή παραγωγικά χρονιά. Η οψίμιση των δέκα ημερών οφείλεται στον παρατεταμένο χειμώνα και εάν το καλοκαίρι επικρατήσουν ξηροθερμικές συνθήκες, τότε η οψιμότητα θα μειωθεί στις πέντε μέρες.

«Τα ξεβλασταρίσματα έχουν τελειώσει και το προσωπικό περνάει τα κλαδιά μέσα από τα σύρματα, ώστε οι βέργες να είναι σε κάθετη θέση, παράλληλα μεταξύ τους, για να είναι πιο απλωμένο το φύλλωμα και να γίνεται καλύτερος αερισμός των φύλλων και των σταφυλιών που μεγαλώνουν», περιγράφει για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ο οινολόγος, διευθυντής παραγωγής, Γιάννης Οξυζίδης. Ταυτόχρονα, γίνονται οι απαραίτητοι ψεκασμοί, σύμφωνα με το πρόγραμμα των γεωπόνων. Επίσης, παρακολουθούν τα χόρτα και αρχίζουν τα κορφολογήματα στις ώριμες ποικιλίες που αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Δεν αντιμετώπισαν ασθένειες, παρότι ανησυχούν λόγω του άστατου καιρού.

«Η χρονιά ξεκίνησε όψιμα. Ο χειμώνας ήταν αρκετά δροσερός, όπως επίσης και η άνοιξη. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, επικράτησε αρκετή ζέστη και κερδίσαμε έδαφος, αλλά είμαστε οριακά πίσω, συγκριτικά και με την περσινή χρονιά που ήταν όψιμη». Βέβαια, τα δεδομένα ενδέχεται ν’ αλλάξουν, αν επικρατήσουν τον Ιούλιο υψηλές θερμοκρασίες, γιατί μέχρι τον τρύγο μεσολαβούν δύο μήνες. Η τρέχουσα περίοδος των βροχοπτώσεων δεν ευνόησε την ανάπτυξη των αμπελιών, αυτό που ενδιαφέρει όμως τους αμπελουργούς είναι να μην πέσει χαλάζι.