Φρούτα και γαλακτοκομικά στη μετά εμπάργκο εποχή…

embargo-rosia

Προσπάθειες για την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, και μείωσης των συνεπειών του ρωσικού εμπάργκο στο ελληνικό φρούτο επιμένει ότι καταβάλλει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα, πριν από το εμπάργκο, ήταν παγκοσμίως ο 17ος προμηθευτής της Ρωσίας σε νωπά φρούτα και λαχανικά και 5η προμηθεύτρια χώρα στην ΕΕ των «28».

Στην πρώτη δεκάδα των φρούτων νωπών, κατεψυγμένων ή αποξηραμένων ήταν τα εξής: αγγούρια, λαχανικά, κλημεντίνες, μανταρίνια, μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, φράουλες, ακτινίδια κ.ά.

Κι ενώ η κεφαλή στα νωπά ήταν το ελληνικό ροδάκινο στη Ρωσία το 2013, είχε περάσει μπροστά το νωπό ακτινίδιο, με 27.739.028 τόνους έναντι 24.561.307 τόνων ροδάκινου.

Ειδικότερα, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για ανοίγματα σε νέες αγορές, μέσω και των εμπορικών ακολούθων σε συνεργασία με τρίτες χώρες.

Πηγές τονίζουν πως γίνονται και απευθείας συνεννοήσεις με Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίες αφορούν κυρίως το κομμάτι του ελληνικού γιαουρτιού και τυριών, αλλά εκτιμάται πως η υπάρχουσα συμφωνία στο πλαίσιο της ελληνορωσικής φιλίας, για διάφορους λόγους, δεν έχει φτάσει στο σημείο να αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το ελληνικό φρούτο, υπάρχει αισιοδοξία πως έχει αρχίσει να ανακτά τη δυναμική του μετά το εμπάργκο και διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του, στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης και σε χώρες της γηραιάς ηπείρου, που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ. Ελληνικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες με τρίτες χώρες για τοποθέτηση προϊόντος στα ράφια σε χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής, αλλά πηγές αναφέρουν πως χρειάζεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες για διμερή φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα.