Αυτό το άρθρο είναι 17 μηνών

Fruit Logistica: Είκοσι από τις πιο καινοτόμες startups του πλανήτη δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στο Βερολίνο

11.02.2023
2' διάβασμα
fruit-logistica-eikosi-apo-tis-pio-kainotomes-startups-tou-planiti-dinoun-ta-diapisteftiria-tous-sto-verolino-285184

Νέες τεχνολογίες που μπορούν να αναμορφώσουν τη βιομηχανία τροφίμων παρουσιάζονται από 8 έως 10 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Fruit Logistica, η οποία διεξάγεται στον εκθεσιακό χώρο Berlin ExpoCenter City στο Βερολίνο.

«Οι προμηθευτές φρούτων και λαχανικών σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό τεράστια πίεση να μειώσουν το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους», αναφέρει ο Kai Mangelberger, διευθυντής της μεγαλύτερης κλαδικής έκθεσης νωπών φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως. «Οι ψηφιακές τεχνολογίες που παρουσιάζονται στη Fruit Logistica τους προσφέρουν την ευκαιρία να κάνουν την παραγωγή τους και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες».

Σε έναν από τους συνεδριακούς χώρους της έκθεσης, καινοτόμες εταιρείες παρουσίασαν μια σειρά ψηφιακών λύσεων στο πεδίο της ευφυούς γεωργίας, ένα κόνσεπτ το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην περσινή διοργάνωση. Αυτές περιλαμβάνουν ρομποτικές μηχανές συγκομιδής με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης –από την εταιρεία IAV–, drone ψεκασμού ακριβείας –από την ABZ Innovation–, προηγμένες ιδέες ποτίσματος –από τις Irriot και Topraq– και αυτόνομα οχήματα αγρού – από την Ant Robotics.

Σήμερα, τρίτη –και τελευταία– ημέρα της Fruit Logistica, πραγματοποιείται ημερίδα startup, μετατρέποντας την έκθεση σε κόμβο δικτύωσης για πρωτοποριακές καινοτομίες. Στην Αίθουσα 2.1, συνολικά είκοσι από τις πιο καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως παρουσιάζουν τα προϊόντα, τα έργα και τις ιδέες τους. Επιπλέον, η έκθεση φιλοξενεί και το δρώμενο «Startup Stage», όπου νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες ευφυούς γεωργίας ξεδιπλώνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, τις τεχνολογίες και τα οράματά τους για ένα πιο κερδοφόρο και βιώσιμο μέλλον.

Μεταξύ των τεχνολογιών που φιλοξενούνται στη φετινή 30ή Fruit Logistica βρίσκονται πλατφόρμες με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της διάρκειας ζωής στο ράφι (Freshsens), να προειδοποιήσουν σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων (iComplai) και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των αλυσίδων εφοδιασμού (Obortech).

Επιπλέον, εταιρείες όπως η 7Sense Agritech, η Bluetentacles και η Smart Watering Solutions, θα παρουσιάσουν έξυπνες τεχνολογίες άρδευσης, καθεμία με τη δυνατότητα να μειώσει δραστικά την κατανάλωση νερού και ενέργειας.