Φθινοπωρινές σπορές: Πτώση στο σκληρό σιτάρι στη Θεσσαλία, προς ιστορικό υψηλό η ελαιοκράμβη

Με τις σπορές στο σκληρό σιτάρι να ολοκληρώνονται και στα τελευταία χωράφια που είχαν απομείνει άσπαρτα, η εικόνα ξεκαθαρίζει και επιβεβαιώνει την τάση που είχε καταγράψει η «ΥΧ» στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη τάση μείωσης στη Θεσσαλία, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρές αποκλίσεις σε σχέση με πέρσι, με την πλάστιγγα να γέρνει σε μια πολύ μικρή αύξηση. Πάντως, σύμφωνα με γεωπόνους που κατέθεσαν την άποψή τους στην «ΥΧ», σε ορισμένες περιοχές της χώρας η χρονιά χαρακτηρίζεται από οψιμότητα.

Παρά τα όποια κατά τόπους προβλήματα, μέχρι στιγμής τα σπαρμένα σιτάρια αναπτύσσονται στην πλειονότητά τους χωρίς προβλήματα. Το ίδιο και καλύτερα πηγαίνει η ελαιοκράμβη, που συνεχώς επιλέγεται από όλο και περισσότερους παραγωγούς και δείχνει ότι μπορεί να πλησιάσει το φράγμα των 200.000 στρεμμάτων.

Μείωση 10% στις εκτάσεις σκληρού σίτου

Δεδομένου ότι στη Βόρεια Ελλάδα το σκληρό σιτάρι αναμένεται να καλύψει περίπου τις ίδιες εκτάσεις σε σχέση με πέρσι, το βάρος μετατοπίζεται στη Θεσσαλία όπου η μείωση αναμένεται να ξεπεράσει το 10%. «Προσωπικά, κάθε χρόνο μειώνω τις εκτάσεις που καλλιεργώ στο σκληρό σιτάρι», λέει ο παραγωγός από τη Γυρτώνη Λάρισας, Θωμάς Γκαμπέτας.

«Εμείς εδώ νοικιάζουμε και καλλιεργούμε ποτιστικά χωράφια με υψηλό ενοίκιο και το σιτάρι δεν συμφέρει», προσθέτει, υπενθυμίζοντάς μας ότι οι παραγωγοί στο χωριό έχουν στραφεί στην καλλιέργεια καρπουζιού. Από την πλευρά του, ο έμπορος και γεωπόνος Γιάννης Χαρμπής από τα Φάρσαλα, δηλώνει στην «ΥΧ»: «Στο 10% των χωραφιών υπάρχει πρόβλημα με τους μύκητες, ενώ κοντά στο 30% με 40% των εδαφών έχουν εμφανιστεί πολλά τρωκτικά, που προκαλούν προβλήματα. Στα υπόλοιπα, η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά».

Ομαλή είναι και η εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΘ, Χρήστο Τσιχήτα. «Από εδώ και στο εξής θα χρειαστούν κάποιες βροχές, που προς το παρόν δεν έχουν έρθει. Σε ορισμένες περιοχές, το σιτάρι θα “κλέψει” λίγο από το βαμβάκι, οπότε βρισκόμαστε θεωρώ στις ίδιες εκτάσεις περίπου, με πιθανή μια αύξηση 5%» αναφέρει.

Στην Πτολεμαΐδα αυτές τις μέρες ακόμα κάποιοι σπέρνουν, ολοκληρώνοντας έτσι μια όψιμη χρονιά. «Τώρα έχουμε ξηροπαγωνιές, δηλαδή αέρα χωρίς βροχές, αλλά θα θέλαμε ιδανικά να πέσει χιόνι να σκεπάσει το φυτό», δηλώνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός, Γιώργος Χατζησάββας.

Σε εναλλακτική στο σκληρό εξελίσσεται η κράμβη

«Εμείς στην περιοχή έχουμε βάλει λιγότερο σκληρό σιτάρι σε σχέση με πέρσι και ένας λόγος είναι ότι η ελαιοκράμβη έχει κλέψει αρκετά στρέμματα», εξηγεί ο κ. Χαζησάββας από τη Λάρισα. Παρά την αδιαμφισβήτητη μείωση εκτάσεων, ο πιστοποιημένος σπόρος παρουσιάζει αύξηση στις πωλήσεις φέτος, σύμφωνα με τους γεωπόνους Σάββα Ενεπέκογλου και Βασίλη Στρατίκη. «Τα σκληρά σιτηρά δεν μπήκαν τόσο πολύ σε κάποιες περιοχές της Καρδίτσας, λόγω καιρού. Όσα δεν σπάρθηκαν τα κρατάνε για βαμβάκι ή καλαμπόκι», αναφέρει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας, Βασίλης Στρατίκης. «Μπορώ να σας πω ότι ενώ τα στρέμματα είναι λιγότερα από πέρσι, ο πιστοποιημένος σπόρος είναι ίσως περισσότερος σε σχέση με πέρσι. Αυτό συμβαίνει επειδή φέτος αρκετοί δεν είχαν κρατήσει δικό τους σπόρο». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γεωπόνος, υπεύθυνος σπόρων Β. Ελλάδος της AΛΦΑ, Σάββας Ενεπέκογλου, ο οποίος σημείωσε ότι η χρονιά είναι όψιμη φέτος στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία. «Στο Κιλκίς, για παράδειγμα, είχε βρέξει πολύ και τα χώματα ήταν βαριά, οπότε οι σπορές ολοκληρώθηκαν αυτές τις μέρες. Στην Καστοριά είδαμε να συμβαίνει επίσης το ίδιο, όπως και στην Κοζάνη».