Φθιώτιδα: Αντίθετοι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών οι κτηνοτρόφοι του Καλλίδρομου

Αντίθετοι σε κάθε σκέψη φωτοβολταϊκών στους βοσκότοπους της Κεντρικής Φθιώτιδας δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι από τον Δήμο Καμμένων Βούρλων. Διάφορες εταιρείες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή και ζητούν από τους αρμόδιους φορείς έγκριση για την εγκατάσταση.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ανεστόπουλο, κτηνοτρόφο από την περιοχή, έχει δρομολογηθεί διαδικασία παραχώρησης βοσκότοπου σε εταιρεία φωτοβολταϊκών. «Μία τέτοια απόφαση ανοίγει τις ορέξεις και άλλων εταιρειών να εγκατασταθούν στην περιοχή μας, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που διαχειριζόμαστε εμείς οι κτηνοτρόφοι», σημειώνει.

Στον προβληματισμό του για αυτή την εξέλιξη, ο κ. Ανεστόπουλος έθεσε το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, έτσι όπως κάποιοι το ορίζουν. «Αν εμείς οι κτηνοτρόφοι που διαχειριζόμαστε το περιβάλλον και προστατεύουμε τη φύση δεν συμβάλλουμε στην πράσινη ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ας αποφασίσουν στη δημιουργία ενός απέραντου φωτοβολταϊκού στον νομό μας, για να δούμε πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν».

Εκφράζοντας ακόμα περισσότερο την πικρία του για την αδυναμία εξεύρεσης βοσκότοπων, ώστε να είναι σύννομη και με τις συμβατικές δεσμεύσεις τους απέναντι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ίδιος μας λέει ότι «όταν οι κτηνοτρόφοι αιτούνται βοσκοτόπια, οι υπηρεσίες μάς λένε ότι δεν υπάρχουν. Πρέπει να αποφασίσουν τελικά αν θέλουν την ελεύθερη αιγοπροβατοτροφία ή άλλες μορφές ανάπτυξης. Με αυτές τις πρακτικές, όμως, δεν δίνουν λύσεις και διογκώνουν τα ήδη αυξημένα προβλήματα που έχουμε».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιφέρεια της Στερεάς, το ενδιαφέρον των εταιρειών για την εξεύρεση δημόσιων εκτάσεων είναι μεγάλο, και ειδικότερα χορτολιβαδικών, λόγω του ελάχιστου κόστους αγοράς ή ενοικίασης. Αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τον συνολικότερο σχεδιασμό ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας και ειδικότερα της ποιμενικής, όπου η συρρίκνωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική.