Φθιώτιδα: Ξεκίνησε τις πτήσεις ο πυρηνοτρήτης

Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, ξεκίνησε η πτήση της νέας γενιάς του.

Η δράση του εντοπίζεται κυρίως στις παραλιακές και πρώιμες περιοχές, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνουν στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων που έχουν αναρτήσει. Με βάση τα στοιχεία, παρατηρούνται έντομα στους μικρούς καρπούς μεγέθους άνω των 3 χιλιοστών της ποικιλίας Κονσερβολιάς και μέσα από αυτήν τη διαδικασία αναμένονται οι εκκολάψεις των προνυμφών στις πρώιμες περιοχές, μετά την επώαση από 4-5 μέρες. Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης συνιστούν ψεκασμούς κάλυψης από τις αρχές του Ιουνίου, με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά εντομοκτόνα.

Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Καλαμών, όπως επισημαίνουν, μεταθέτουν τους ψεκασμούς κατά μία εβδομάδα σε σχέση με την Κονσερβολιά. Υποστηρίζουν επίσης ότι αν αυτό το διάστημα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις, θα πρέπει να επαναληφθούν οι ψεκασμοί, ώστε να περιορίσουν τον αριθμό των εντόμων.

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο και για την προστασία των καρπών της ελιάς από το γλοιοσπόριο και ειδικότερα στις καλλιέργειες, όπου την προηγούμενη χρονιά παρουσιάστηκαν έντονες προσβολές. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρήσουν άμεσα σε ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα, ώστε να προλάβουν την επέκταση της ασθένειας», τονίζουν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ.