Φθιώτιδα: «Όχι» στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού στην Τιθορέα

Για παραπλάνηση της τοπικής κοινωνίας κάνει λόγο ο τοπικός σύλλογος

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικής μονάδας, συνολικής ισχύος 1,71 μεγαβάτ, εκφράζουν κάτοικοι της Δυτικής Λοκρίδας, που υποστηρίζουν ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι πολλά και θα αλλοιώσουν το περιβάλλον, σε μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Νatura.

Όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Πανούτσος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Ένωση Τιθοριέων», «για να ολοκληρωθεί το έργο θα πρέπει να γίνουν παράλληλα έργα, τα οποία θα οδηγήσουν στην καταστροφή σημαντικού αριθμού δέντρων κεφαλληνιακής ελάτης. Παράλληλα, ο αγωγός, που θα μεταφέρει το νερό, δημιουργεί και αυτός προβλήματα, όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στη διαχείριση του νερού, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες καλύπτουν αρδευτικές ανάγκες των παραγωγών».

Τονίζει, επίσης, ότι αυτή η εγκατάσταση θα υποβαθμίσει σημαντικά την περιοχή, που είναι πόλος έλξης επισκεπτών για τις ιδιαίτερες ομορφιές της, αλλά και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται. «Το έργο θα μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς να αφήνει αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία».

Την αντίθεσή τους για την κατασκευή αυτού του έργου εκφράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, γνωρίζοντας όμως ότι η άποψή τους δεν λαμβάνεται υπόψη.

Σε ανακοίνωση του ο σύλλογος της «Ένωσης Τιθοριέων» εστιάζει στη νέα μελέτη που κατέθεσε ο επενδυτής, δηλώνοντας ότι «η νέα περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή δεν καταγράφει πλήρως τις βλαπτικές συνέπειες από το έργο, με αποτέλεσμα να είναι ελλιπείς».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του εναλλακτικού τουρισμού, που για την περιοχή αποτελούν μια δυναμική δραστηριότητα, ο σύλλογος αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στο σημείο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο υδροηλεκτρικός σταθμός, οι επισκέπτες πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο.

«Το έργο αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την παρουσία των επισκεπτών, κάτι που δεν καταγράφεται στη μελέτη, παρά μόνο αναφέρεται στον θεματικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε σχέση με το αισθητικό δάσος Τιθορέας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το σημείο της επένδυσης», σημειώνεται. Μάλιστα, ο σύλλογος αναφέρει ότι ο ήχος των ντεσιμπέλ θα ξεπερνά τα 50, όταν ο διεθνής οργανισμός πιστοποίησης έχει θεσπίσει ως όριο τα 40.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο σύλλογος καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να αντιταχθούν στην εγκατάσταση του υδροηλεκτρικού σταθμού, διότι, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει να προσφέρει κάτι στον τόπο, και κάνει λόγο για παραπλάνηση της τοπικής κοινωνίας.