Φυτεύονται 130 στρέμματα φουντουκιάς στον Έβρο

Σε 130 στρέμματα εκτείνεται η καλλιέργεια της φουντουκιάς στον Έβρο από παραγωγούς που βλέπουν το μέλλον στις δενδρώδεις καλλιέργειες και εμπιστεύονται τον μεγάλο ιταλικό όμιλο Besana, με τον οποίο προχωρούν σε συμβολαιακή γεωργία, καλλιεργώντας με ιταλικά στάνταρ.

Ο Χαρίσης Μπιδικούδης, διευθυντής στο κεντρικό κατάστημα της ΕΒΡΟΓΑΙΑ, εξηγεί ότι η εταιρεία τους είναι συνεργάτης της Carpus Cultura στον Έβρο και ανέλαβε τη συμβουλευτική για την εγκατάσταση της φουντουκιάς, υποστηρίζοντας τους παραγωγούς. Επέλεξαν τον Βόρειο Έβρο λόγω των αρδευόμενων εκτάσεων, γιατί η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως η άρδευση. «Το σιτάρι και ο ηλίανθος πρωταγωνιστούν, αλλά δεν μπορεί μόνο με αυτές ν’ αντεπεξέλθει ένας παραγωγός, γιατί προϋπόθεση για να επιβιώσει είναι να έχει 1.000 στρέμματα, που δεν έχουν πολλοί».

Ως διέξοδο για τους μη έχοντες τόσα στρέμματα, διακρίνει τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γενικά τις εντατικές. Ο κ. Μπιδικούδης υπερασπίζεται την καταλληλόλητα των εδαφών, μένει όμως στα προβλήματα διαχείρισης νερού. «Εκεί που υπάρχει νερό, όπως στα παρέμβρια, έχουμε πλημμύρες κατά καιρούς, άρα δεν συνιστούμε τις δενδρώδεις, παρόλο που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Αντίθετα, στα ξηρικά, σε υψώματα τα χωράφια είναι καλά σε σύσταση, αλλά δεν υπάρχει νερό», περιγράφει, εξηγώντας ότι μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περιοχή στο Τρίγωνο και δύο κομμάτια στο Διδυμότειχο –που δεν πλημμυρίζουν– και τα οποία επελέγησαν.

Ο ίδιος σημειώνει το ενδιαφέρον των παραγωγών, καταθέτοντας ότι προβληματίζονται για το κοστολόγιο. «Επιδιώκουμε να ενταχθούν στη δάσωση, όταν θα τρέξουν τα προγράμματα, ούτως ώστε να έχει μια ελάφρυνση ο παραγωγός στις πληρωμές γιατί το κοστολόγιο είναι στα 500 ευρώ/στρέμμα». Γενικά, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και το μέτρο της δάσωσης, στο οποίο θα ενταχθεί και η φουντουκιά, αναμένεται να αποτελέσει λύση.

Επιμένοντας στις δενδρώδεις

Ο Εβρίτης γεωπόνος και παραγωγός Στέλιος Μπαχτσεβανίδης φύτευσε φουντουκιές σε 50 στρέμματα. Πριν από την εγκατάσταση, προχώρησε σε έλεγχο pH και στοιχείων για να μην προκύψουν προβλήματα. «Στείλαμε δείγματα, διαπιστώσαμε ποια αγροτεμάχια είναι ικανά να θρέψουν μια παρόμοια καλλιέργεια κι εκεί φυτέψαμε τις φουντουκιές».

Ο ίδιος εμφανίζεται ικανοποιημένος από την επιλογή της φουντουκιάς, θεωρώντας σημαντική τη «θέση στο ράφι» που εξασφαλίζει η συμβολαιακή γεωργία με τον όμιλο Besana μέσω της Carpus Cultura. «Οι δενδρώδεις καλλιέργειες είναι ό,τι καλύτερο» σχολιάζει, παρατηρώντας ότι στον Έβρο δεν ανθούν, αν και αποτελούν καλή επιλογή.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους αγρότες του Έβρου να ασχοληθούν δυναμικά, γιατί μόνο οι δενδρώδεις είναι το μέλλον στην Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα». Διακρίνει ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι η καλλιέργεια δεν απαιτεί πολλά εργατικά χέρια ούτε ιδιαίτερη τεχνογνωσία και τονίζει ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί η καμπάνια για να γίνει γνωστή στους παραγωγούς, εξηγώντας πως μπορούν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων φουντουκιάς.