Γ. Ανδριανός: «Πως θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι αγρότες της Αργολίδας;»

Μεγάλες καταστροφές στα ελαιόδεντρα της Αργολίδας
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση για τους αγρότες της Αργολίδας, που ενώ η παραγωγή τους έχει καταστραφεί, οι οικονομικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις «τρέχουν», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός.

Σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου που κατέθεσε στη Βουλή εξήγησε πως έχουν καταστραφεί παραγωγοί της Αργολίδας είτε γιατί υπέστησαν δυο διαδοχικές χρονιές στην ελαιοκαλλιέργεια είτε λόγω χαλαζόπτωσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζημιές και στην ηρτημένη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο και τις υποδομές.  

-Διαφήμιση-

Ειδικότερα, για το ζήτημα της χαλαζόπτωσης έχουν καταστραφεί περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργειών, με κηπευτικά, βερίκοκα, την ώρα που ξεκινούσε η συγκομιδή και πορτοκάλια και μανταρίνια, όπου η Αργολίδα είναι κυρίαρχη.

Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε τα όσα είχε πει και στη σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς και εκπροσώπους παραγωγών. Σημείωσε ότι υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στις δυο ζημιές, αφού αποζημιώνονται από διαφορετικές πηγές, διότι η μία ζημιά αφορά στο στάδιο της ανθοφορίας και η άλλη χαλαζόπτωση, η οποία συνδέεται και με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Εξήγησε πως είναι γνωστό το ζήτημα της ακαρπίας και τα προβλήματα που θα υπάρχουν και σημείωσε ότι ήδη για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση, έχει επιληφθεί ο ΕΛΓΑ αλλά πρέπει να δώσει τη λύση η Τοπική Αυτοδιοίκηση κηρύττοντας την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορέσει να υπάρξει λύση από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και οι καταβολές των υποχρεώσεων των παραγωγών να πάνε παραπίσω. Υποστήριξε ότι για τις ζημιές μέσω ΠΣΕΑ πρέπει να συνταχθεί φάκελος να τον εγκρίνει η Κοινότητα και οι αποζημιώσεις για να δοθούν, χρειάζονται περίπου  2-2,5 χρόνια.

«Δε με καλύψατε κύριε υπουργέ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδριανός και ζήτησε να ληφθεί άμεσα λύση και μέριμνα και για τους καλλιεργητές ελαιολάδου στην περιοχή της Ερμιόνης. Όπως είπε, έχασαν την παραγωγή δυο συνεχόμενες χρονιές και δεν έχουν χρήματα ούτε για να καλλιεργήσουν ούτε για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους: προκαταβολή φόρου, ΕΝΦΙΑ, λιπάσματα κ.ά. «Δεν μπορεί να ζητάμε προκαταβολές ή φόρους για εισοδήματα, που δεν υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki