Γ. Γεωργαντάς: Έρχονται έργα για την εφαρμογή τεχνολογιών στο χωράφι

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης των νέων αγροτών ✱ Πυλώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής ασφάλειας η εκπαίδευση

Η ενίσχυση και η στήριξη των νέων αγροτών της Ελλάδας μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ο ολοένα μεταβαλλόμενος ρόλος του σύγχρονου αγρότη, αλλά και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογίες και την επισιτιστική ασφάλεια ήταν τα κεντρικά σημεία συζήτησης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς, και η διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα «την εκπαίδευση και κατάρτιση στον αγροτικό τομέα», την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

Η ολοκλήρωση της κατάρτισης των νέων αγροτών που εντάσσονται στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ ήταν η αφορμή για την ανάδειξη ζητημάτων στον τομέα της εκπαίδευσης των αγροτών σήμερα και των στόχων που έχουν τεθεί για το μέλλον τόσο από το ΥΠΑΑΤ όσο και από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Εκπαίδευση με βάση τις ανάγκες των αγροτών

Η κατάρτιση του συνόλου των αγροτών της χώρας μπορεί να γίνει ο πυλώνας για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών του αγροδιατροφικού τομέα σήμερα, όπως η κλιματική αλλαγή, η χρήση των νέων τεχνολογιών και η επισιτιστική επάρκεια τόνισε κατά την ομιλία του ο υπουργός, Γ. Γεωργάντας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η εποχή την οποία διανύουμε και οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί απαιτούν πιο ουσιαστική, πιο εξειδικευμένη και πιο άρτια κατάρτιση και εκπαίδευση όλων όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Πλέον, αλλάζει στην κοινωνία μας η προσέγγιση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Ο αγρότης είναι και πρέπει να είναι ένας σύγχρονος επιχειρηματίας. Έτσι πρέπει πρώτα από όλα να δει ο ίδιος τον εαυτό του και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσει η πολιτεία, έτσι πρέπει να διαχειριστούμε όλα εκείνα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ενισχύσουμε την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ουσιαστικότερη προϋπόθεση για αυτό είναι βεβαίως η κατάρτιση και η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων».

Έργα για τη χρήση των τεχνολογιών στο χωράφι από τους αγρότες

Σκοπός, όμως, δεν είναι μόνο η εκπαίδευση, αλλά και η εφαρμογή της στο χωράφι από τους αγρότες, επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ» σχετικά με τους τρόπους που οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα υλοποιήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών σε ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών εκτάσεων της χώρας.

Κάλυψη του κενού στην αγροτική εκπαίδευση με τα ΔΙΕΚ

Στο έργο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση προκλήσεων του αγροτικού τομέα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Συγκεκριμένα, απαρίθμησε κάποιες από αυτές, όπως:

✱ Η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των γεωργικών συμβούλων, εκκρεμότητα πολλών χρόνων. Οι απαιτούμενες ενέργειες ολοκληρώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2020 σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.

✱ Η εκκίνηση προγράμματος δράσεων που σχετίζονται με τη βελτίωση του γενετικού υλικού εμβληματικών καλλιεργειών της χώρας, όπως η ελιά και το αμπέλι.

✱ Η ανάπτυξη μια σειράς νέων σημάτων ποιότητας για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της χώρας. Σήματα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών.

✱ Η πάταξη των ελληνοποιήσεων και παραπλάνηση του καταναλωτή.

Όσον αφορά το επίπεδο κατάρτισης των αγροτών στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «υπολειπόμαστε σημαντικά, καθώς μόνο το 6,8% των Ελλήνων αγροτών έχει λάβει πλήρη αγροτική εκπαίδευση σε σύγκριση με το 24,8% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει, όμως και ένα κενό στη μεταλυκειακή εκπαίδευση στον αγροτικό τομέα, το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με το ΥΠΑΑΤ μέσω των ΔΙΕΚ».

Κατάρτιση 14.668 νέων αγροτών

Τον απολογισμό του προγράμματος κατάρτισης των νέων αγροτών πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Ο ίδιος κατέγραψε ότι εκπαιδεύτηκαν συνολικά 14.668 δικαιούχοι του προγράμματος σε 829 προγράμματα κατάρτισης. Η πλειονότητα των δικαιούχων ασχολούνταν με τη φυτική παραγωγή (10.531 δικαιούχοι), ακολουθεί η ζωική παραγωγή (3.386 δικαιούχοι) και, τέλος, η μεικτή δραστηριότητα (653 δικαιούχοι).

Τα ηνία στους καταρτιζόμενους ως περιφέρεια έχει η Κεντρική Μακεδονία, με 3.145 καταρτιζόμενους. Ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε επίσης σε ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2022, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων του Μέτρου 6.3. Όπως εξήγησε, θα αφορά γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές και στόχος είναι να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες.

Στόχοι στον τομέα των καταρτίσεων

Εκτός από τα παραπάνω, ο κ. Χατζηνικολάου κατέγραψε τους στόχους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το επόμενο διάστημα:

✱ Προσφορά ολοκληρωμένης αγροτικής εκπαίδευσης επιπέδου 3 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

✱ Προσφορά προγραμμάτων μακροχρόνιας κατάρτισης σε νέους αγρότες.

✱ Προσφορά βραχυχρόνιων προγραμμάτων σε αγρότες για νέες τεχνολογίες παραγωγής και την απόκτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων.