Το κόστος παραγωγής θεωρούν οι νέοι ως τον υπ’ αριθμό ένα ανασταλτικό παράγοντα για την ενασχόλησή του με την μελισσοκομία. Για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του κλάδου – από την ματιά ενός νέου στο επάγγελμα – η «ΥΧ» μίλησε με τον 32χρονο ερασιτέχνη μελισσοκόμο, Γιώργο Χατζόπουλο από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Με την παρακίνηση ενός φίλου του που ήταν χρόνια ερασιτέχνης μελισσοκόμος και έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για την μελισσοκομία  ο Γ. Χατζόπουλος, που ασχολείται με την εστίαση, το 2014 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο της μέλισσας.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά «Τον πρώτο χρόνο ξεκίνησα πειραματικά με 3 κυψέλες και τον επόμενο χρόνο τις έκανα 18. Τώρα έχω 30 που απαιτούν φροντίδα (τάισμα, άνοιγμα κυψέλης, καθάρισμα) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα».

Προσθέτει δε πως: «το κόστος αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα τόσο για το ξεκίνημα όσο και για την ανάπτυξη μίας μελισσοκομικής μονάδας από ερασιτεχνική σε επαγγελματική καθώς  χρειάζεται να αγοράσεις κυψέλες (περίπου 30 ευρώ/κυψέλη με το βάψιμο) εργαλεία και φυσικά το σμήνος (από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα την περίοδο).

Η μελισσοκομία απαιτεί πέρα από αρκετή προσωπική δουλειά (κυρίως από Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο) και τη συνεχή μετακίνηση των μελισσών τόσο εντός του νομού Ημαθίας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τέλος ο Γ. Χατζόπουλος θεωρεί πως «μια ικανοποιητική παραγωγή θα πρέπει να κυμαίνεται τουλάχιστον στα 30 κιλά μέλι ανά κυψέλη και τις δύο παραγωγικές περιόδους, ενώ με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξεως των 50.000 ευρώ κάποιος θα μπορούσε να ξεκινήσει επαγγελματικά την μελισσοκομία και να είναι βιώσιμος».