Γ. Σταθάκης: Έχουμε κι ενεργειακό σχέδιο και πόρους

Γ. Σταθάκης: Έχουμε κι ενεργειακό σχέδιο και πόρους
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ενεργειακή αυτάρκεια κι ασφάλεια εφοδιασμού σε συνδυασμό με την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών για ενεργειακά προϊόντα με προσιτό και ελεγχόμενο κόστος, φιλικά στο περιβάλλον, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής επάρκειας, καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και προετοιμασίας για την Κλιματική Αλλαγή. Τους βασικούς άξονες και τις διαδικασίες εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ενημερώνοντας σε κοινή συνεδρίαση τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή. 

Ειδικότερα, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον ΙΙ», για το οποίο πολλάκις έχουν διαμαρτυρηθεί βουλευτές κι εκπρόσωποι φορέων, εκτίμησε πως θα ενταχθεί το σύνολο των αιτούντων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, διότι εξοικονομήθηκαν νέοι πόροι, ύψους 1 δις ευρώ. Υποστήριξε πως σχεδόν 28.000 νοικοκυριά κάλυψαν όλα τα στάδια του προγράμματος, ενώ επίκειται να ενταχθούν άλλα 10.000 νοικοκυριά, που έχουν καταθέσει αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σχετικά με τα δημόσια κτήρια της χώρας  υποστήριξε πως θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, αφού υπάρχουν πόροι ύψους 2 δις ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Γενικότερα, ο κ. Σταθάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, προσθέτοντας και την ανάγκη ριζικής αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, με συγκεκριμένους στόχους και μέτρα πολιτικής.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε πως το υπουργείο κινείται προς δυο κατευθύνσεις, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία αφορά και στους αγρότες ενώ σημείωσε πως έχει τεθεί το θέμα για τη Δυτική Μακεδονία και για τα λιγνιτικά πεδία και στην ΕΕ. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που παίζει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, η οποία έχει την ευθύνη εκπόνησης του ΕΣΕΚ.

«Δε συμμερίζομαι την ιδέα ότι δεν γίνεται τίποτα», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στα όσα τόνισε νωρίτερα ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, σε ό, τι αφορά στην  έλλειψη προετοιμασίας για την ηλεκτροπαραγωγή και σημείωσε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για την κατάρρευση της ΔΕΗ κάνοντας λόγο για «ρηχή κριτική». Προβλέψεις και για τους αγρότες πάντως, ζητήθηκαν μεταξύ άλλων κι από τον κυβερνητικό βουλευτή, Καβάλας, Δημήτρη Εμμανουηλίδη, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει δυνατότητα εγκατάστασης στο χωράφι, μικρού φωτοβολταϊκού, για τη μείωση του κόστους ενέργειας των παραγωγών. 

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress