Γαβριήλ Δημητριάδης: Η χοιροτροφία της Νίψας παράδειγμα εξέλιξης και τεχνογνωσίας

Γεμάτος όρεξη να μοιραστεί όσα περισσότερα μπορεί για την προσπάθεια εξέλιξης της οικογενειακής χοιροτροφικής του μονάδας είναι ο 31χρονος κτηνοτρόφος Γαβριήλ Δημητριάδης από τη Νίψα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Μιλώντας στην «ΥΧ», μοιράστηκε τα βήματα που ακολούθησε τα τελευταία δέκα χρόνια στον αγροτικό τομέα.

Σήμερα έχει αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο, έχει βελτιώσει γενετικά τα ζώα του, πραγματοποιεί τεχνητή σπερματέγχυση και χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες. Επίσης, φροντίζει για την ευζωία των ζώων του, παράγοντας μέρος των ζωοτροφών που χρειάζονται, συμβουλεύεται κτηνοτρόφους και ζωοτέχνες, ενώ τα ζώα του εκτρέφονται στο φυσικό περιβάλλον.

Εδώ και έναν χρόνο, μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία, προχώρησαν στο άνοιγμα του δικού τους κρεοπωλείου στην Αλεξανδρούπολη, με την επωνυμία «Κρέατα Νίψας Δημητριάδης» που, όπως εξηγεί ο Γαβριήλ ήταν «ένας από τους στόχους που έγιναν πραγματικότητα. Ανέλαβα πριν από δέκα χρόνια την κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας την οποία είχε ξεκινήσει ο πατέρας μου. Η δυναμική της ήταν τότε 25 χοιρομητέρες, ενώ σήμερα έχουμε φτάσει τις 50».

Πρακτικές εξέλιξης

Ο Γαβριήλ μετέτρεψε σε πλεονέκτημα τη μικρή ηλικία από την οποία εντάχθηκε στο επάγγελμα για να μάθει όσα περισσότερα μπορεί, να πάρει ιδέες από άλλους κτηνοτρόφους και να συμβουλευτεί ειδικούς του χώρου. «Είναι πολύ σημαντικό ένας νέος να έχει τεχνογνωσία και θέληση για ένα αντικείμενο. Εμείς έχουμε πλέον βελτιωμένες μάνες και ήδη η μονάδα μας έχει ξεκινήσει την τεχνητή σπερματέγχυση, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλότερο κόστος στην αναπαραγωγή.

Επίσης, καλλιεργώ 100 στρέμματα τριφύλλια, τα οποία αποτελούν μέρος της διατροφής των ζώων μου για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και ποιότητα στο κρέας», εξηγεί ο Γαβριήλ, ενώ επισημαίνει ότι έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτοματισμούς στη μονάδα του, όπως αυτόματες ταΐστρες.

Μέσα παρακίνησης

Οι εμπορικές εκθέσεις, οι ειδικοί του χώρου και η εμπειρία άλλων κτηνοτρόφων ήταν τα μέσα που βοήθησαν τον Γαβριήλ να εξελίξει τη μονάδα του και να χρησιμοποιήσει πρακτικές όπως οι παραπάνω. «Ο πατέρας μου, μου είχε πει ότι πρέπει να εξελιχθώ σαν νέος και ήταν η πρώτη παρακίνηση για να ξεκινήσω να μαθαίνω μέσα από εμπορικές εκθέσεις και από άλλους κτηνοτρόφους τρόπους για να εξελίξω τη μονάδα μου.

Επίσης, ο κτηνίατρος ζωοτέχνης με τον οποίο συνεργάζομαι με έχει βοηθήσει για το καλύτερο αποτέλεσμα στο θέμα των σιτηρεσίων στα ζώα μου», εξηγεί ο Γαβριήλ. Αυτό που επισημαίνει είναι ότι «χρειάζονται αρκετές προσπάθειες, επιμονή και θέληση για να τα καταφέρει κάποιος στη χοιροτροφία. Πρέπει να αποκτήσει τεχνογνωσία».

Δημιουργία κρεοπωλείου

Πριν από έναν χρόνο, το ζεύγος καθετοποίησε τη δραστηριότητά του, δημιουργώντας το δικό του κρεοπωλείο. «Τα τελευταία χρόνια βλέπαμε ότι ο κόσμος θέλει το ντόπιο προϊόν, το ντόπιο κρέας, που μπορεί να το βρει σε προσιτή τιμή και να ξέρει από πού προέρχεται. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα μέσω του κρεοπωλείου, με την ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής να είναι πολύ θετική και αυτό είναι που μας δίνει δύναμη, καθώς χρειάστηκε να επενδύσουμε πολλά για να γίνει η ιδέα πραγματικότητα», αναφέρει ο Γαβριήλ.

Προϊόντα και συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς

Τα προϊόντα που μπορεί να βρει κάποιος στο κρεοπωλείο είναι από τα δικά του χοιρινά. Εκτός, όμως από την προώθηση των δικών του προϊόντων, ο Γαβριήλ συνεργάζεται και με άλλους κτηνοτρόφους για την προώθηση των δικών τους προϊόντων, όπως μοσχαρίσιο κρέας που φέρνει από κτηνοτρόφους της Ροδόπης. Επίσης, στο κατάστημα, το οποίο λειτουργεί και ως παντοπωλείο, μπορεί να βρει κάποιος προϊόντα όπως αβγά και ελιές, πάλι από ντόπιους παραγωγούς.

Αυτό που επισημαίνει ο Γαβριήλ είναι ότι η στροφή των καταναλωτών προς τα τοπικά προϊόντα δεν σημαίνει ότι πρέπει να πωλούνται σε μια υψηλή τιμή. «Ο κόσμος πρέπει να είναι σε θέση να βρει τοπικά και ποιοτικά προϊόντα σε προσιτή τιμή».