gaiasense: Έως και 45% η μείωση του κόστους παραγωγής στο σταφύλι

Ο Θοδωρής Κοκιούσης, από την Πήγασος Αγροδιατροφή, μεταφέρει τις εντυπώσεις των παραγωγών

greek-technology-smart-agriculture

«Μα, είναι δυνατόν ένα σύστημα να γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του χωραφιού μου σε νερό και λίπανση από ό,τι εγώ;»

ήταν η αρχική ερώτηση των παραγωγών σταφυλιού της Πήγασος Αγροδιατροφή. Μετά από τρία χρόνια εγκατάστασης του συστήματος στα χωράφια τους, η ερώτηση έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα πως το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να αυξήσουν την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων, αλλά και να βρίσκονται ανάμεσα στις αγορές που πλέον επιζητούν προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί μόνο με τις απαιτούμενες ποσότητες αγροεφοδίων.

Ο Θοδωρής Κοκιούσης, αγρότης, μέλος και συνυπεύθυνος ελέγχου λειτουργίας του συστήματος στα στρέμματα των παραγωγών του συνεταιρισμού, αναφέρει στην «ΥΧ» τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, τη θετική στάση των παραγωγών, αλλά και τα οφέλη που είναι πλέον πραγματικότητα μετά τα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του συστήματος. «Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού, οι οποίοι βρίσκονται στην Κορινθία, στον Nομό Λαρίσης και στον Νομό Πέλλας κατά την εγκατάσταση του συστήματος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν λίγο καχύποπτοι. Ωστόσο, η στάση αυτή άλλαξε αμέσως μόλις είδαν τα πρώτα αποτελέσματα τόσο στην παραγωγή όσο και στην τσέπη τους, με συνέπεια μετά από τρία χρόνια να είναι πολύ ευχαριστημένοι».

Επαλήθευση στοιχείων

Μόλις πραγματοποιηθεί η συλλογή των δεδομένων από την ομάδα του gaiasense, τότε ένα email με τις κατάλληλες συμβουλές στέλνεται στους γεωπόνους του συνεταιρισμού, οι οποίοι έπειτα μεταδίδουν τις συμβουλές αυτές στους αγρότες. «Οι γεωπόνοι, όμως κάνουν και επαλήθευση των δεδομένων που φτάνουν σε αυτούς. Αν ένα δεδομένο αναφέρει πως η καλλιέργεια διψάει, οι γεωπόνοι επαληθεύουν το στοιχείο αυτό. Κάθε φορά η επαλήθευση των στοιχείων είναι σωστή γεγονός που μας καθιστά τρομερά χαρούμενους, καθώς είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο που το χρησιμοποιούμε στο να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Πλέον, δεν μπορούμε να κερδίσουμε κάτι παραπάνω σε χρήματα από την πώληση του προϊόντος άρα τα χρήματα που θα μπορέσουμε να κερδίσουμε είναι από το πώς θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Να μη γίνεται άσκοπη χρήση νερού, να μη γίνονται άσκοπα ραντίσματα με φυτοπροστατευτικά προϊόντα χωρίς λόγο, κάτι που μας προσφέρει το σύστημα gaiasense», τονίζει στην «ΥΧ», ο Θ. Κοκιούσης.

Αύξηση παραγωγής και μείωση του κόστους

Η χρήση του συστήματος για το διάστημα των τριών χρόνων έχει ήδη φέρει αποτελέσματα τόσο στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των σταφυλιών όσο και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο Θ. Κοκιούσης τονίζει πως η μείωση στο κόστος παραγωγής έχει να κάνει με την περιοχή, «κυμαίνεται από 15% έως και 45% και σχετίζεται με το κόστος επί των ποτισμάτων, επί των ραντισμάτων και των πετρελαίων». Αναφέρει, επίσης, πως υπάρχει αύξηση της παραγωγής ποιοτικά και ποσοτικά, καθώς δεν υπάρχουν αστοχίες, αφού «ραντίζουμε όπως πρέπει, και ποτίζουμε όπως πρέπει. Όταν το σταφύλι είναι να συγκομιστεί, δεν πρέπει να γίνεται άσκοπη χρήση νερού γιατί χαλάει ποιοτικά, έτσι προσέχουμε και σε αυτό το κομμάτι και παίρνουμε το ποσοστό της παραγωγής μας σε άριστη ποιότητα. Συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί ο όγκος της καλύτερης ποιότητας προϊόντος σίγουρα κατά 10%».

Αγορές

Τα παραπάνω, όμως, οφέλη δεν είναι τα μοναδικά. Η Πήγασος Αγροδιατροφή συνεργάζεται με αγορές που επιζητούν προϊόντα που έχουν παραχθεί με τις ακριβείς ποσότητες εισροών «Φανταστείτε πως είναι στους ανθρώπους που συνεργάζεσαι και παίρνουν τα προϊόντα σου να μπορείς να τους αποδείξεις στην πράξη τι έχεις κάνει πραγματικά, πως έχεις ποτίσει πως έχει λιπάνει, πως δεν είναι άσκοπες οι εφαρμογές των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ακριβώς οι ποσότητες που χρειάστηκε το φυτό και όχι παραπάνω ή λιγότερες. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της ποιότητας», καταλήγει ο Θ. Κοκιούσης, ο οποίος επισημαίνει πως σύντομα η εγκατάσταση του συστήματος θα επεκταθεί σε παραγωγούς που δεν το χρησιμοποιούν και έχουν, όμως, αντιληφθεί τα πλεονεκτήματά του.