Γαλακτοκομικά: Δεν περνά η μείωση της τιμής στο ράφι όσο οι αλυσίδες λιανικής λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 35%

Μείωση στην τιμή παραγωγού έως 4 λεπτά μέσα σε δύο μήνες

Μετά την πρώτη μείωση 2 λεπτών/κιλό στο αγελαδινό γάλα τον Δεκέμβριο, η… κατηφόρα στην τιμή παραγωγού συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, καθώς μετά την ΟΛΥΜΠΟΣ και τη ΔΕΛΤΑ, μειώσεις από 1 έως 2 λεπτά/κιλό ξεκίνησαν με το νέο έτος τόσο η ΚΡΙ-ΚΡΙ όσο και η ΜΕΒΓΑΛ, οι οποίες πάντως δεν είχαν προβεί σε κάτι αντίστοιχο τον Δεκέμβριο.

Αγελαδοτρόφοι που μίλησαν στην «ΥΧ» συνέδεσαν την εξέλιξη αυτή με το γεγονός ότι η τιμή στο συμπυκνωμένο γάλα μειώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, να ξεκινήσει και πάλι η χρήση του στα εγχώρια γαλακτοκομικά προϊόντα, πιέζοντας τις τιμές στο νωπό εγχώριο.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι της Ένωσης Φυλής Χολστάιν είχαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, όπου για ακόμα μια φορά έθεσαν το αίτημα της αλλαγής του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, με στόχο το γιαούρτι να παράγεται αποκλειστικά με νωπό γάλα.

Όλα αυτά εξελίσσονται την ώρα που κτηνοτροφικοί φορείς έχουν καταγγείλει από τον Δεκέμβριο ότι τη στιγμή που μειώνεται η τιμή παραγωγού, καμία μείωση δεν υπάρχει στο ράφι για το νωπό γάλα.

Αντιθέτως, καταγράφονται αυξήσεις.

«Ο κτηνοτρόφος παλεύει  και οι άλλοι πουλάνε όσο θέλουν»

Aγελαδοτρόφος από το Κιλκίς, που συνεργάζεται με τη ΜΕΒΓΑΛ και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στην «ΥΧ» τα εξής για τις τρέχουσες εξελίξεις: «Προσωπικά, με την εταιρεία που συνεργάζομαι δεν υπέστην μείωση τον Δεκέμβριο. Περιμένω να δω αυτές τις ημέρες το τιμολόγιο για τον Ιανουάριο. Πρέπει, πάντως, να πω ότι το κλίμα που εισπράττουμε είναι ότι τα στελέχη με τα οποία συνεργαζόμαστε υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την κίνηση των δύο μεγάλων εταιρειών να ξεκινήσουν μειώσεις στην τιμή παραγωγού. Πιθανώς να το χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν και οι ίδιοι τυχόν μειώσεις».

Αναφορικά με την εξέλιξη στο κόστος παραγωγής, ο ίδιος μας μίλησε για πολύ μικρή μείωση στο καλαμπόκι, με την εξής όμως υποσημείωση: «Εμείς έχουμε αγοράσει ενσίρωμα από το καλοκαίρι, όταν οι τιμές ήταν στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων μηνών και το έχουμε αποθηκεύσει για τις ανάγκες όλης της χρονιάς. Επομένως, οι εταιρείες δεν μπορούν να επικαλούνται τη μείωση των τιμών στις ζωοτροφές. Από εκεί και πέρα, η μόνη κατηγορία στην οποία όντως έχει επέλθει σημαντική μείωση τιμών είναι τα βιταμινούχα συμπληρώματα που δίνουμε στα ζώα. Όμως, αυτά αντιστοιχούν μόλις στο 4%-5% των εξόδων μας. Για να καταλάβετε την κατάσταση που επικρατεί, αυτό που συζητούσαμε οι παραγωγοί τις ημέρες της Zootechnia είναι ότι πήγαμε μόνο για βόλτα και σε καμία περίπτωση για να προβούμε σε αγορές, καθώς δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα».

Έτερος αγελαδοτρόφος από τις Σέρρες, ο οποίος συνεργάζεται με την ΚΡΙ – ΚΡΙ και επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας είπε: «Για έναν αγελαδοτρόφο με 250 ζώα, η μείωση που έχει γίνει στην τιμή παραγωγού αντιστοιχεί με απώλειες εσόδων πάνω από 20.000 ευρώ. Από πού θα καλυφθούν αυτές οι απώλειες; Ακόμα και η πολύ μικρή πτώση της τιμής στο καλαμπόκι αφορά περιπτώσεις όπου θα το αγοράσεις τοις μετρητοίς, τη στιγμή που οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Τελικά, εμείς δουλεύουμε για να πουλάνε όσο θέλουν τις ζωοτροφές τα μαγαζιά και να βάζουν όποια τιμή θέλουν τα καταστήματα στο γάλα».

«Αναμενόμενη η διόρθωση στο γάλα», λέει παράγοντας της αγοράς

Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με διοικητικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου των γαλακτοκομικών, ο ίδιος χαρακτήρισε αναμενόμενη την εξέλιξη της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, ενώ πρόσθεσε ότι οι αλυσίδες λιανικής είναι οι μεγάλες κερδισμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, το γάλα δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί στα 60 λεπτά. Έπρεπε να γίνει μια μείωση, γιατί η ζήτηση έχει περιοριστεί, ώστε να πέσει και η τιμή στο ράφι. Να πούμε, επίσης, ότι αυτήν τη στιγμή το spot γάλα στη Γερμανία έχει υποχωρήσει στα 35 λεπτά και οι αποθήκες των εταιρειών είναι γεμάτες με τυρί. Δεν μπορώ να προβλέψω πού θα φτάσει η μείωση της τιμής παραγωγού που βρίσκεται σε εξέλιξη, θεωρώ όμως ότι μια διόρθωση είναι μια λογική εξέλιξη. Τα καταστήματα λιανικής εισπράττουν 50 λεπτά ανά μπουκάλι γάλακτος και λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 35%. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πρακτική και τα περιθώρια κέρδους σε ένα προϊόν όπως το γάλα. Την περίοδο του πληθωρισμού οι αλυσίδες βγήκαν κερδισμένες».

 

Δεν περνάει η μείωση της τιμής στο ράφι

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες βιομηχανίες επικαλούνται τη μείωση της τιμής στον παραγωγό ως μια αναγκαία κίνηση για να πέσει και η τιμή στο ράφι, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, ένα από τα πιο γνωστά και ευρείας κατανάλωσης προϊόντα νωπού γάλακτος από τον Δεκέμβριο του 2022, που ξεκίνησε η μείωση της τιμής παραγωγού, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 κατέγραψε αύξηση τιμής κατά 25 λεπτά (στοιχεία σε συγκεκριμένη αλυσίδα λιανικής πανελλαδικής κάλυψης). Υπενθυμίζεται ότι, πριν από δύο εβδομάδες, σε ερώτηση της «ΥΧ» για την αισχροκέρδεια στο νωπό γάλα, στέλεχος του ΥΠΑΝΕΠ επιβεβαίωσε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ εξετάζεται και η επιβολή νέων ποινών.