Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας ανέστειλε το κυβερνητικό διάταγμα που απαγόρευε τις ονομασίες κρέατος για φυτικά προϊόντα, όπως χορτοφαγικό «λουκάνικο» και «μπέργκερ», εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ).

Μετά από προσφυγή έξι παραγωγών τροφίμων φυτικής προέλευσης, ο δικαστής προσωρινής δικαστικής προστασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας της Γαλλίας ανέστειλε το διάταγμα μέσα στον Απρίλιο. Ο νόμος προέβλεπε έναν κατάλογο απαγορευμένων όρων, όπως «μπριζόλα», «σκαλοπίνι» ή «ζαμπόν», για την εμπορία προϊόντων φυτικής προέλευσης.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να δημοσιεύσει το διάταγμα στις 27 Φεβρουαρίου, καθώς αποτελούσε δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στους διαμαρτυρόμενους αγρότες, με στόχο να προστατεύσει τους Γάλλους κτηνοτρόφους και να αποφύγει τη δημιουργία σύγχυσης στους καταναλωτές.

Το εν λόγω διάταγμα επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου 2024. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει στην απόφασή του ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα της απαγόρευσης. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες. Στις 29 Ιουνίου 2022, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ήδη αναστείλει ένα άλλο, σχεδόν πανομοιότυπο διάταγμα.

Κίνηση προάσπισης εταιρικών συμφερόντων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι «μια απαγόρευση από την 1η Μαΐου θα έβλαπτε σοβαρά και άμεσα τα συμφέροντα των εταιρειών που εμπορεύονται αυτά τα προϊόντα». Θα υποστούν «σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών», παρόλο που «οι περισσότερες πωλήσεις αφορούν αυτά τα προϊόντα», αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Οι όροι «veggie μπριζόλα» ή «veggie μπέικον» έχουν «σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν καθιερωθεί και εμφανίζονται ακόμη και σε μενού εστιατορίων», προσθέτει το γαλλικό δικαστήριο στην ανακοίνωσή του. Το διάταγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «δαπάνες για αλλαγές στη συσκευασία» και στη «στρατηγική μάρκετινγκ», εξηγεί το Συμβούλιο.