Γαλλία: Κοντά στον απεργιακό πυρετό και το …Euro

Γαλλία: Κοντά στον απεργιακό πυρετό και το ...Euro

Απεργίες, σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους, φόβος για τρομοκρατία, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις συγκεντρώσεις και από την άλλη η γαλλική πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Το σκηνικό αυτό διαδραματίζεται στην Γαλλία, όπου οι Γάλλοι βρίσκονται ανάμεσα στον απεργιακό πυρετό και τον …πυρετό του ποδοσφαίρου, από το οποίο δεν έλειψαν και τα επεισόδια με Βρετανούς χούλιγκαν στη Μασσαλία.

Το CGT ανέφερε το πρωί της Παρασκευής πως έλαβε πρόσκληση από το υπουργείο Εργασίας για συνάντηση στις 17 Ιουνίου -μέχρι τότε, την ερχόμενη Παρασκευή, έχει προγραμμιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με την μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 14 Ιουνίου.

Tην Παρασκευή, οι απεργίες συνεχίζονται και στο σιδηδρομικό δίκτυο του Παρισιού -το οποίο θα χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες για τις μετακινήσεις τους στο στάδιο Σαν Ντενί του πρώτου αγώνα το βράδυ- ενώ η Air France αναμένεται να μπει το Σάββατο στο χωρό των κινητοποιήσεων. 

Την ίδια ώρα, στους δρόμους της πρωτεύουσας μεγαλώνουν τα βουνά σκουπιδιών εξαιτίας των κινητοποίησεων στις υπηρεσίες αποκομιδής. Σύμφωνα με το Δήμο, οι υπηρεσίες λειτουργούν μόνο σε ποσοστό χαμηλότερο του 20% -εικόνα που συνάδει απολύτως με την εικόνα (και τη μυρωδιά) που επικρατεί στους δρόμους.

Η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό ανέφερε πως, καθώς η απεργία στην αποκομιδή αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ο δήμος στρέφεται και σε φορτηγά στον ιδιωτικό τομέα για να αδειάσουν οι δρόμοι.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε πως «θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την φιλοξενία και τη μεταφορά» επισκεπτών για τη διοργάνωση, κάνοντας έκκληση στο «αίσθημα ευθύνης» όλων των πλευρών -μήνυμα, ουσιαστικά, στο συνδικάτο CGT.

Ούτε τα συνδικάτα εμφανίζονται διατεθειμένα να υποχωρήσουν στη μάχη για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, έστω κι αν βρίσκονται υπό πίεση στα διάφορα μέτωπα.

Βεβαίως, δεύτερη πρόκληση είναι ο φόβος της τρομοκρατίας: Επί ποδός βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες για τη φύλαξη των σταδίων, των κόμβων μετακίνησης και κυρίως των ζώνων φιλάθλων σε υπαίθριους χώρους, εκτός γηπέδων, ανά τις γαλλικές πόλεις.

Οι τελευταίες είχαν θεωρηθεί εξαρχής οι πιο «ευαίσθητες» από την άποψη ασφάλειας, όμως το Παρίσι αποφάσισε να μην τις απαγορεύσει.

Χούλιγκαν και δακρυγόνα στη Μασσαλία

Τη νύχτα προς Παρασκευή, πάντως, δεν έλειψαν και τα κάπως πιο… αμιγώς ποδοσφαιρικά προβλήματα. Στη Μασσαλία, τα αίματα άναψαν μεταξύ φιλάθλων από Βρετανία και Ρωσία (που παίζουν το Σάββατο), με τις συμπλοκές να εξελίσσονται σε επεισόδια.

Η ένταση ξεκίνησε σε παμπ στην περιοχή του λιμανιού και γρήγορα πήραν μέρος και τοπικοί οπαδοί. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει με δακρυγόνα.

Οι διαθέσιμες αναφορές μιλούν για δύο συλλήψεις και τέσσερις τραυματίες. Ένας εξ αυτών είναι βρετανός οπαδός που χτυπήπηκε στο κεφάλι με καρέκλα.

Η Μασσαλία έχει άσχημη εμπειρία από συγκρούσεις χούλιγκαν: Κατά τη διάρκεα του Μουντιάλ του 1998, συμπλοκές μεταξύ φιλάθλων από τη Βρετανία και τοπικών οπαδών αναζωπυρώνονταν για ημέρες.