Γαλλία: Καυτό ζήτημα ο πληθωρισμός-ρεκόρ ενόψει βουλευτικών εκλογών

Ο πληθωρισμός-ρεκόρ και η υποτονική ανάπτυξη που απειλούν την αγοραστική δύναμη της Γαλλίας βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν οι πολίτες τη χώρας προσέλθουν ξανά στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της χώρας είναι ανησυχητικά, καθώς οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,2% «λόγω της κλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας, των υπηρεσιών, των τροφίμων και των βιομηχανικών αγαθών», αναφέρει το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία της χώρας τον Απρίλιο, προσπαθεί να διατηρήσει την οικονομία όρθια «με κάθε κόστος», σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου. Η γαλλική κυβέρνηση έχει εισαγάγει πολλά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων προσωρινής αργίας και μιας άνευ προηγουμένου κρατικής βοήθειας για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει τις αλυσίδες εφοδιασμού υπό ακραία πίεση, ενώ φθίνει η πρόσβαση σε πρώτες ύλες, ιδιαίτερα στο σιτάρι. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές λιανικής των ζυμαρικών, του ρυζιού και των αποξηραμένων φρούτων έχουν αυξηθεί κατά 15%, 2,4% και 3,4% αντίστοιχα.

Η απάντηση στην κρίση, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, βρίσκεται στην αναζωογόνηση των επενδύσεων και της καινοτομίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο Μακρόν ανακοίνωσε σχέδιο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για μείωση των φόρων επί της παραγωγής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, επιβεβαίωσε επίσης την προθυμία του Μακρόν να κάνει μια «δημοσιονομική απόπειρα», ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και το κλίμα.

www.euractiv.com