Γαλλία: Ο μεγαλύτερος κόμβος εργαστηριακού κρέατος στην Ευρώπη στοχεύει να βάλει στο τραπέζι το συνθετικό φουά γκρα

Η παρασκευάστρια εργαστηριακού φουά γκρα Gourmey έκλεισε επιτυχώς έναν κύκλο χρηματοδότησης της σειράς A, αξίας 48 εκατ. ευρώ, τον «μεγαλύτερο γύρο της σειράς Α για εκκίνηση συνθετικών κρεάτων» μέχρι σήμερα. Η επένδυση θα βοηθήσει τη γαλλική νεοφυή επιχείρηση να προχωρήσει από την «έρευνα και την ανάπτυξη στην παραγωγή και στην εμπορευματοποίηση», εξήγησε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gourmey, Nicolas Morin-Forest, ο οποίος αποκάλυψε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία μια εμπορική μονάδα παραγωγής στο Παρίσι.

Η έκτασης 4.270 τετραγωνικών μέτρων εμπορική μονάδα παραγωγής, σε συνδυασμό με το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, θα αποτελέσει τον «μεγαλύτερο κόμβο εργαστηριακού κρέατος στην Ευρώπη», σύμφωνα με τη startup. Με το ανακαινισμένο κτήριο, ο Gourmey σχεδιάζει να δρομολογήσει την ταχεία υλοποίηση της διαδικασίας εμπορευματοποίησης παγκοσμίως. «Η εμπορική μονάδα παραγωγής θα βρίσκεται στην περιοχή του Παρισιού, δίπλα στην πρωτεύουσα, ενώ το Κέντρο Ε&Α και το Κέντρο Καινοτομίας στο κέντρο του Παρισιού», δήλωσε ο Morin-Forest στο FoodNavigator.

Οι ανωτέρω υποδομές θα στελεχωθούν από 120 μηχανικούς, ειδικούς στη γαστρονομία και χειριστές έως το 2024, με προγραμματισμένη ετήσια παραγωγική ικανότητα «δεκάδων χιλιάδων» κιλών συνθετικού κρέατος, ξεκινώντας από το εμβληματικό προϊόν της εταιρείας: το εργαστηριακό φουά γκρα. Συνολικά, η startup σχεδιάζει να τριπλασιάσει τον τρέχοντα αριθμό εργαζομένων της, ενισχύοντας την τεχνογνωσία των υπαρχουσών ομάδων της με μηχανικούς τροφίμων, κυτταρικούς βιολόγους κ.ά.

Επικαλούμενη μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Opinion Way για λογαριασμό του Ινστιτούτου Good Food, η Gourmey σημειώνει ότι το εργαστηριακό κρέας «γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές» στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα, «το 70% των νέων Ευρωπαίων εμφανίζεται πρόθυμο να αγοράσει τέτοια προϊόντα».

Προς το παρόν, η μόνη περιοχή που το συνθετικό κρέας μπορεί να αγοραστεί για ανθρώπινη κατανάλωση είναι η Σιγκαπούρη, η οποία ενέκρινε το πρώτο προϊόν κοτόπουλου με βάση την κυτταρική καλλιέργεια στα τέλη του 2020.