Γαλλία: Μειώνει τη χρήση νιτρωδών αλάτων στα αλλαντικά, ωστόσο απορρίπτει την πλήρη απαγόρευση

Η Γαλλία αποφάσισε να απορρίψει εκκλήσεις για απαγόρευση των νιτρωδών αλάτων στα αλλαντικά που καταναλώνονται στη χώρα, ωστόσο προτίθεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο, με στόχο τη μείωση της χρήσης τους σε όλα τα τρόφιμα, όπου αυτό μπορεί να γίνει χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Πριν από μερικές μέρες, η γαλλική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (ANSES) δημοσίευσε μια έκθεση που επιβεβαιώνει ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νιτρικών και νιτρωδών αλάτων μέσω επεξεργασμένων κρεάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, με βάση τις τρέχουσες καταναλωτικές συνήθειες, ο οργανισμός υποστήριξε ότι το 99% του γαλλικού πληθυσμού δεν υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες ημερήσιες δόσεις για αυτές τις ουσίες.

Ακολούθως, η υπηρεσία συνέστησε στους Γάλλους πολίτες να καταναλώνουν όχι περισσότερα από 150 γραμμάρια αλλαντικών κάθε εβδομάδα, μαζί με 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει ότι δικαιολογείται η απαγόρευση των νιτρωδών.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει ένα σχέδιο στο Κοινοβούλιο το φθινόπωρο, έχοντας ως στόχο τη μείωση ή και την εξάλειψη της χρήσης νιτρωδών στα τρόφιμα, αλλά μόνο όταν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.