Γαλλία: Πρόταση για την απαγόρευση της χρήσης «ζωικών» ονομασιών για τρόφιμα φυτικής προέλευσης

Αναθεωρημένες νομοθετικές προτάσεις για τρόφιμα φυτικής προέλευσης που παρασκευάζονται στη Γαλλία, οι οποίες απαγορεύουν τη χρήση ονομάτων που σχετίζονται με το κρέας, όπως «μπριζόλα» και «χοιρινά παϊδάκια», παρουσιάστηκαν πριν από μερικές μέρες στη χώρα. Όπως ανέφερε το Reuters, η Γαλλία προσπαθεί να αποφύγει τους «παραπλανητικούς ισχυρισμούς» για ορισμένες φυτικές εναλλακτικές επιλογές κρέατος.

Ούσα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχείρησε να επιβάλει έναν τέτοιο περιορισμό, η Γαλλία είχε προσπαθήσει να εγκρίνει ένα σχετικό μέτρο τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ωστόσο αυτό ανεστάλη από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας έναν μήνα αργότερα, υπό τον ισχυρισμό ότι εκείνο ήταν πολύ ασαφές και το χρονοδιάγραμμα πολύ μικρό.

Το νέο σχέδιο διατάγματος, το οποίο ισχύει μόνο για προϊόντα που παράγονται και πωλούνται στη Γαλλία, προβλέπει μια λίστα απαγόρευσης 21 ονομάτων που σχετίζονται με το κρέας για την περιγραφή προϊόντων που έχουν ως βάση τις πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των «μπριζόλα», «εσκαλόπ», «χοιρινά παϊδάκια» και «ζαμπόν». Ωστόσο, περισσότερες από 120 ονομασίες που σχετίζονται με το κρέας, όπως «βραστό ζαμπόν», «πουλερικά», «λουκάνικα» ή «μπέικον», θα εξακολουθούν να επιτρέπονται υπό τον όρο ότι τα προϊόντα δεν θα υπερβαίνουν μια ορισμένη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, με τα επιτρεπόμενα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 6%.

«Αυτό το νέο σχέδιο διατάγματος αντανακλά την επιθυμία μας να βάλουμε τέλος σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν ονομασίες που σχετίζονται με προϊόντα κρέατος για τρόφιμα που δεν τα περιέχουν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Φεσνό.