Οι Γάλλοι αλιείς δεν θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για την αποτυχία της Βρετανίας, δηλώνει Γάλλος υπουργός

Oι Γάλλοι αλιείς δεν θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για την αποτυχία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

“Απέτυχαν στο Brexit. Ήταν μια κακή επιλογή. Το να μας απειλούν, να απειλούν τους αλιείς μας, δεν θα λύσει το θέμα της προμήθειας γαλοπούλας τα Χριστούγεννα”, δήλωσε ο Μπον στο δίκτυο BFM TV.

“Θα κρατήσουμε γερά. Οι Βρετανοί μας χρειάζονται για να πουλήσουν τα προϊόντα τους”, πρόσθεσε.

Ο Μπον σημείωσε ότι είναι πιθανή μια μείωση των παραδόσεων ηλεκτρικού ρεύματος στο Τζέρσεϊ, λόγω της κρίσης αυτής που συνδέεται με την αλιεία μετά το Brexit, αλλά όχι “να κοπεί το ρεύμα” που παρέχεται στους κατοίκους του εξαρτώμενου από το Βρετανικό Στέμμα νησιού.

“Πιθανή είναι μια μείωση των παραδόσεων (ηλεκτρικού ρεύματος στο Τζέρσεϊ), αυτό που δεν θα συμβεί είναι να κοπεί το ρεύμα σε κάθε κάτοικο του Τζέρσεϊ αυτόν τον χειμώνα”, υπογράμμισε ο Μπον στις δηλώσεις που έκανε στο BFM TV.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι η Γαλλία προτίθεται να επανεξετάσει την διμερή συνεργασία με τη Βρετανία αν το Λονδίνο συνεχίσει να αγνοεί την συμφωνία που επετεύχθη όσον αφορά τα δικαιώματα αλιείας στην μετά το Brexit εμπορική του σχέση με την ΕΕ.

Το Παρίσι εξοργίστηκε από την άρνηση του Λονδίνου να χορηγήσει τον πλήρη αριθμό αδειών που αναλογούν στα γαλλικά αλιευτικά σκάφη για να δραστηριοποιούνται στα βρετανικά χωρικά ύδατα και απειλεί με μέτρα αντιποίνων.

Γάλλοι αλιείς είπαν επίσης ότι μπορεί να αποκλείσουν το λιμάνι του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, και την σιδηροδρομική γραμμή της Σήραγγας της Μάγχης, δύο σημαντικά κέντρα διαμετακόμισης για το εμπόριο ανάμεσα στην Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη, αν το Λονδίνο δεν χορηγήσει περισσότερες άδειες αλιείας τις ερχόμενες 17 ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ