«Γέφυρα» αλληλεγγύης για την αποστολή ζωοτροφών στους πληγέντες

Πάνω από 400 τόνοι ζωοτροφών έχουν αποσταλεί στους κτηνοτρόφους που έχασαν τους στάβλους και τις ζωοτροφές τους από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Αττική. Το έργο της διανομής των ζωοτροφών συντονίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

Στόχος, να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες μέχρι να καταφέρουν να εισπράξουν οι πληγέντες την προκαταβολή της ενίσχυσης για τις καταστροφές που υπέστησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα για στήριξη των παραγωγών με ζωοτροφές ανταποκρίθηκαν πλήθος συνεταιρισμών αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις ζωοτροφών, μέσω του ΣΕΒΙΖ.

Μεγάλες οι ανάγκες σε Εύβοια, Ηλεία και άλλες περιοχές

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΑΑΤ, έως τις 18 Αυγούστου είχαν συγκεντρωθεί 136 τόνοι ζωοτροφών στην ΠΕ Εύβοιας, 110 τόνοι στην ΠΕ Ηλείας, 37 τόνοι στην ΠΕ Λακωνίας, 50 τόνοι στην ΠΕ Αρκαδίας, 25 τόνοι στην ΠΕ Μεσσηνίας, 25 τόνοι στην ΠΕ Φωκίδας και 12 τόνοι στην ΠE Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με πηγή από το υπουργείο, οι εν λόγω ποσότητες υπολογίστηκαν ότι θα καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών, με την παραδοχή της παντελούς έλλειψης ζωοτροφών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ενώ σημειώνεται ότι η συγκέντρωση και αποστολή συνεχίζεται.

Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε για το ζήτημα και ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα, Νίκων Τζινιέρης: «Οι ανάγκες σε ζωοτροφές είναι σημαντικές. Χιλιάδες ζώα έχουν ανάγκη σίτισης. Η περιφέρεια θα στηρίξει τους παραγωγούς με σημαντικές ποσότητες ζωοτροφών, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο».

Eρωτώμενος, αν οι εν λόγω ποσότητες ζωοτροφών είναι επαρκείς για τους πληγέντες κτηνοτρόφους ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Ένα πρόβατο χρειάζεται 2,5 κιλά ζωοτροφής ανά ημέρα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι χρήσιμη, όμως θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική αρωγή τουλάχιστον για έναν χρόνο, με παροχή ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για δημιουργία πρόχειρων στάβλων θερμοκηπιακού τύπου. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που δηλώνουν βοσκοτόπια που έχουν καεί».

Συγκινητική η αρωγή των συνεταιρισμών

Συνεταιρισμοί από όλη τη χώρα συνέδραμαν σε αυτήν τη «γέφυρα» αλληλεγγύης, διαθέτοντας αποθήκες και χώρους συγκέντρωσης για να υλοποιηθεί η διανομή των ζωοτροφών, ενώ απέστειλαν και ποσότητες για να στηρίξουν τους συναδέλφους τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Γιάννης Πάζιος, «επιστρατευτήκαμε να ανοίξουμε αποθήκες, να βρούμε προμηθευτές, να βοηθήσουμε. Σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, αλλά και με τον Ερυθρό Σταυρό, παραχωρήσαμε αποθηκευτικούς χώρους για να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και διανομή ζωοτροφών και έχουμε ήδη στείλει αρκετούς τόνους στους πυρόπληκτους».

Τη δική τους συνεισφορά πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής: «Θα στείλουμε ένα φορτηγό για να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους συναδέλφους μας στην Εύβοια, 45 μπάλες των 150 κιλών άχυρο. Αυτές θα παραδοθούν στους παραγωγούς, που τις χρειάζονται για τα ζώα τους».