Γενική αποδοχή είχε το ν/σ από το ΥΠΕΝ για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

Γενική αποδοχή είχε το ν/σ από το ΥΠΕΝ για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Γενική αποδοχή είχε το νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, που φέρει τη σφραγίδα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και μπορεί να μειώσει από 30% έως 50% το ενεργειακό κόστος στις μονάδες. Επί μέρους προβληματισμοί και επιφυλάξεις τέθηκαν για τους περιορισμούς που θέτει το νομοσχέδιο ενώ ο υπουργός δέχτηκε ήδη πως θα υπάρξουν κάποιες κυρίως νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά επιφυλάχθηκε για θέματα Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας. 

Την ίδια στιγμή πάλι το υπουργείο Περιβάλλοντος  κατέθεσε τροπολογία για ειδικό βοήθημα για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, με μεταφορά ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ, ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα. Η  τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική, προκειμένου, όπως έλεγαν κοινοβουλευτικές πηγές, να προλάβει η κυβέρνηση τις ημερομηνίες κι αναμένεται ν΄ ανακουφίσει  και τους αδύναμους εισοδηματικά αγρότες, οι οποίοι δεν είχαν να πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες είναι αισθητά βελτιωμένο, σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο, που ανέβηκε στη διαβούλευση, με βάση τις παρατηρήσεις που έγιναν , αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί στις ΑΠΕ και ζητήθηκε από τους εκπροσώπους φορέων, να υπάρξει και η δυνατότητα όχι μόνο αυτοπαραγωγής αλλά και αποθήκευσης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τονίστηκε, ότι έχουν παγώσει οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, λόγω του ασαφούς προσδιορισμού της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, σε σημείο οι αγρότες να μην μπορούν να αδειοδοτηθούν για νέες ενεργειακές δραστηριότητες και όσες μονάδες υπάρχουν. να κινδυνεύουν να μην μπορούν να πάρουν ανανέωση της άδειας.

Όπως τονίστηκε, από εκπροσώπους φορέων, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για να μην υπάρχει κορεσμός στα δίκτυα ενώ ζητήθηκε η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, για την αξιοποίηση και της βιομάζας. Ζητήθηκε επίσης να υπάρχει ενημερωτικό γραφείο για τις ΑΠΕ και να μπορεί να αξιοποιείται το 1% της Γης Υψηλής Γεωργικής Παραγωγικότητας, για ενεργειακές δραστηριότητες ώστε να μπορούν οι αγρότες να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. 

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki