Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ απέχουν από τις εκτιμήσεις

Συνεχίζουν να απέχουν από το εκτιμητικό τους έργο οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα παρά τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκύψει στις καλλιέργειες των Φαρσάλων κι άλλων περιοχών να μην μπορούν να μεταβούν στα πλημμυρισμένα χωράφια για αυτοψία.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α. ζητά από τους αγρότες να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν να δικαιωθεί ο αγώνας τους, ενώ αναμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να έρθει η σχετική τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και με διαφανή τρόπο το νομικό πλαίσιο της ασφαλιστικής διαδικασίας και της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο καθίσταται αδύνατη η έκδοση εντολών μετακίνησης των γεωπόνων –κτηνιάτρων εκτιμητών για τη διεξαγωγή των εκτιμήσεων και επισημάνσεων, ενώ το όριο των 250 χλμ. μηνιαίως (με το προσωπικό τους και όχι υπηρεσιακό Ι.Χ. αυτοκίνητο) καθιστά αδύνατη την ουσιαστική μετακίνηση τους, αφού η απόσταση αυτή, στατιστικά καλύπτεται σε 2-3 ημέρες.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ θεωρούν αδικαιολόγητη την κωλυσιεργία του Υπουργείου, καθώς οι δαπάνες μετακίνησης δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και προέρχονται από τα τέλη εκτίμησης που καταβάλουν οι ίδιοι οι αγρότες. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη αποχή των γεωπόνων από το εκτιμητικό τους έργο είναι τεράστια τόσο για τη λειτουργία του Οργανισμού όσο και για τους αγρότες.

 Η ανακοίνωση του συλλόγου

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛ.Γ.Α. αναφέρει τα εξής: «Σε έκτακτη συνεδρίασή του Συλλόγου (19-05-2016) και μετά από τις νέες άνευ αντικρίσματος ασαφείς υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. και της διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α., σας ενημερώνει τα εξής : α) Χαιρετίζει την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για συνέχιση της λειτουργίας του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, ενάντια στην ισοπεδωτική λογική της κυβέρνησης και της τρόικας, με μηδενικό μάλιστα δημοσιονομικό κόστος. β) Καλεί τους αγρότες της χώρας να προασπίσουν με κάθε τρόπο το γεωργοασφαλιστικό σύστημα και το αυτονόητο δικαίωμά τους για διεκπεραίωση των διαδικασιών ασφάλισης της παραγωγής τους, την οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού με χρηματοδότηση του συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. γ) Καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.ΑΤ. να αποκαταστήσει άμεσα και με διαφανή τρόπο το νομικό πλαίσιο της ασφαλιστικής διαδικασίας και της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού, που με απαράδεκτο τρόπο και πρωτοφανή προχειρότητα η ίδια δημιούργησε με τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4384/2016 περί αγροτικών συνεταιρισμών. Δηλώνουμε ότι κάθε άλλος πιθανός σχεδιασμός που προέρχεται από τους γνωστούς – άγνωστους συμβούλους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Α.ΑΤ. με τελικό στόχο την κατάργηση της καθολικής – υποχρεωτικής ασφάλισης, θα μας βρει κάθετα απέναντι τους, σε κοινό μέτωπο με τους αγρότες της χώρας.

  • Γ.Ρ