Γεωργία ακριβείας σε κάθετη φάρμα με κάμερα και ρομπότ βοηθούς

της Ελένης Ριζάκη

Ενα ερευνητικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της παρακολούθησης και του ελέγχου της καλλιέργειας σε κάθετες φάρμες (vertical farms) με τη βοήθεια ενός αυτόνομου ρομπότ και μίας πρόσθετης κάμερας πάνω του, πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη Δανία.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός εθνικού δανέζικου προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν το Aarhus University, η Seasony, εταιρεία με ρομπότ στην Κοπεγχάγη και η CphFarmHouse, μία κάθετη φάρμα στην ίδια πόλη.

Επίσης, στις εγκαταστάσεις της τελευταίας πραγματοποιήθηκαν και οι δοκιμαστικές μελέτες. Εκ μέρους του Aarhus University, αλλά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει και η Ελληνίδα ερευνήτρια Δάφνη Αυγουστάκη, με την οποία επικοινώνησε η «ΥΧ».

Η ίδια αναφέρθηκε εκτενώς στη φιλοσοφία του προγράμματος και στην υλοποίησή του: «Στόχος είναι να βρούμε τα μέσα και τη μεθοδολογία για να μπαίνουμε εύκολα σε κλειστές φάρμες ελεγχόμενου κλιματολογικού περιβάλλοντος.

Σε αυτό συνέβαλε ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ, που μπορούσε να μετακινείται εύκολα προς όποια κατεύθυνση του ορίζαμε και να ανυψώνεται. Τοποθετήσαμε πάνω του ένα μηχανικό χέρι με μια πολυφασματική κάμερα. Έτσι, μπορούσε να πάει οπουδήποτε μέσα στη φάρμα και να σκανάρει τις καλλιέργειες.

Έπειτα, μπορούσαμε να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε εξ αποστάσεως το επίπεδο υδατικής ή θρεπτικής τροφοπενίας των εσωτερικών καλλιεργειών: Αν τα φυτά έχουν έλλειψη αζώτου, μπορούμε να δούμε μέσω κάμερας σε ποιο και πόσο περίπου του λείπει και μετά να προσθέσουμε στοχευμένα, χωρίς να σπαταλώνται θρεπτικοί πόροι και νερό».

Τα οφέλη

Όπως επισημαίνει η κα Αυγουστάκη, η μελέτη μπορεί να βοηθήσει «να αυτοματοποιηθεί περισσότερο η φάρμα, να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα που βοηθούν να βελτιστοποιηθεί η καλλιέργεια και αυτό να γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς επιπλέον έξοδα από τους ιδιοκτήτες μιας αγροτικής εγκατάστασης. Δηλαδή, επενδύοντας αρχικά σε ένα ρομπότ, οι έξτρα λειτουργίες του μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η γραμμή παραγωγής».

Οφέλη προκύπτουν και για το περιβάλλον, καθώς, όπως σημειώνει η ερευνήτρια, «η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της κάθετης καλλιέργειας, γιατί έχουμε εξοικονόμηση νερού κατά 70%-95% σε σχέση με τον ανοιχτό αγρό, ανάλογα με το σύστημα που θα τοποθετήσουμε, είτε είναι υδροπονία, είτε αεροπονία. Έχουμε εξοικονόμηση θρεπτικών συστατικών και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τα τρόφιμα».