Γεωργικά τοξικά απόβλητα για χρόνια στα… συρτάρια της Βουλής

Τοξικές υγειονομικές βόμβες απειλούν τη δημόσια υγεία εξαιτίας ληγμένων γεωργικών φαρμάκων, αποκαλύπτει κοινοβουλευτικό έγγραφο, καταδεικνύοντας διαχρονικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, με μεγάλο μέρος της ευθύνης να πέφτει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που φαίνεται να αδυνατεί να λάβει μέτρα για να διαχειριστεί ένα θέμα τόσο σοβαρό, που αφορά ακόμα και δικές του υποδομές. Στη Βουλή έγινε ερώτηση για τα ληγμένα φυτοφάρμακα, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Το κτήριο επί της οδού Σοφοκλέους 34 (πρώην 26), όπου στεγαζόταν ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού, ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παραχωρήθηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2005, αλλά στον τέταρτο όροφο τα τοξικά παρέμειναν. Τα γεωργικά φάρμακα απειλούν τη δημόσια υγεία, αλλά από το κλείσιμο του ΕΟΚ και μέχρι σήμερα, εμείς αναρωτιόμαστε τι θα τα κάνουμε!
Παρόλο που το συγκεκριμένο ζήτημα για τα γεωργικά φάρμακα της Σταυρούπολης δεν αφορά στις πρόσφατες ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, παραδέχτηκε πως πρόκειται για αγροχημικά απόβλητα, τα οποία εμπεριέχουν επικίνδυνες ουσίες. Αρμόδιο πια είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, και πρέπει να ακολουθηθούν οι σχετικές προδιαγραφές που θέτουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «αποτελούν αγροχημικά απόβλητα, τα οποία περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (κωδικός 02 01 08*) και ως τέτοια τυγχάνουν διαχείρισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί επικίνδυνων αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Ο ρυπαίνων (ΥΠΑΑΤ) και μπαταχτσής;
Χωρίς περιστροφές, στο έγγραφο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τονίζεται: «Τα αναφερόμενα στη Βουλή ληγμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα –γεωργικά φάρμακα χωρίς έγκριση κυκλοφορίας (σήμερα) και οι συσκευασίες με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού (ΕΟΚ) και δεν καταστράφηκαν, όπως προβλεπόταν (…) με την κατάργηση του ΕΟΚ…». Εξηγεί πως το κτήριο παραχωρήθηκε για 99 χρόνια στην τότε Νομαρχία, το 2005, αλλά «μετά την πολυετή αδράνεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα (…), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να επωμισθεί το κόστος της απομάκρυνσης των παραπάνω επικίνδυνων αποβλήτων» και προχώρησε σε όλες τις διαδικασίες, ώστε να γίνει διαγωνισμός, να υπάρξουν οι τεχνικές προδιαγραφές και να λήξει η παθογένεια. Το ΥΠΑΑΤ, δηλαδή, φαίνεται πως αγνόησε συστηματικά τον κανόνα ότι ο ρυπαίνων πληρώνει για τα τοξικά αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία: «Ο χώρος όπου βρίσκονται σήμερα τα αναφερόμενα ληγμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα -φάρμακα χωρίς έγκριση κυκλοφορίας (σήμερα) και οι συσκευασίες με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων – γεωργικών φαρμάκων είναι φυλασσόμενος και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε οποιοδήποτε αναρμόδιο. Τέλος, επισημαίνουμε ότι παρόμοιας τοξικότητας φυτοπροστατευτικά προϊόντα – γεωργικά φάρμακα υπάρχουν νομίμως αποθηκευμένα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όλη την ελληνική επικράτεια», καταλήγει το έγγραφο!