Η γεωθερμία στην υπηρεσία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αλεξανδρούπολης είναι ανάμεσα στα 12 πανευρωπαϊκά κτήρια που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνολογίας γεωθερμικών αντλιών θερμότητας. Το μουσείο θωρακίζεται ενεργειακά και, μέσω της αβαθούς γεωθερμίας, αποκτά θέρμανση και κλιματισμό, ενώ παράλληλα μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συνεργάζονται για ακόμη μία φορά, αξιοποιώντας μια σύγχρονη τεχνολογία που προκύπτει από τη συνεργασία επτά ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι εύκολες στην κατασκευή, ενεργειακά αποδοτικές, έχουν μικρό κόστος και προσφέρονται για την ανακαίνιση κτηρίων.

ο δήμος σχεδιάζει τον ενεργειακό εκπαιδευτικό τουρισμό, με πρόγραμμα επισκέψεων στο ενεργειακό πάρκο νέων τεχνολογιών, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Για εμβληματικό έργο κάνει λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ενέργειας, Γιάννης Φαλέκας. «Μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη στελεχών και του προέδρου του ΚΑΠΕ, καθώς και του υπουργού Ενέργειας, ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες, που θα διαρκέσουν περίπου ένα έτος, θα γίνουν οι μελέτες και από εκεί θα προκύψει ο προϋπολογισμός του έργου για το Μουσείο», εξηγεί.

Η αβαθής γεωθερμία λειτουργεί με την τοποθέτηση γεωεναλλακτών στο έδαφος, που μεταφέρουν την ενέργεια σε αντλία θερμότητας, η οποία αναβαθμίζει τη θερμοκρασία, θερμαίνοντας τον χειμώνα ένα κύκλωμα ζεστού νερού που ζεσταίνει το κτήριο. Το καλοκαίρι η διαδικασία αντιστρέφεται και επιτυγχάνεται ο κλιματισμός. Όλα αυτά, με την αξιοποίηση της σταθερής θερμοκρασίας του εδάφους, που κυμαίνεται στους 18 βαθμούς Κελσίου.

 

Ο κ. Φαλέκας αναφέρει πως ο δήμος σχεδιάζει τον ενεργειακό εκπαιδευτικό τουρισμό, με πρόγραμμα επισκέψεων στο ενεργειακό πάρκο νέων τεχνολογιών, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου οι επισκέπτες θα παρακολουθούν θεωρητικό μάθημα, και στην Τραϊανούπολη, για να βλέπουν την παραγωγή ενέργειας.

«Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με virtual net metering, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα δημαρχεία Αλεξανδρούπολης και των πρώην δήμων Φερών και Τραϊανούπολης, μαζί με το Μουσείο Σαρακατσαναίων, δεν θα πληρώνουν ρεύμα, γιατί θα παράγεται στο φωτοβολταϊκό των 200 KW στην Τραϊανούπολη», καταλήγει.