Σε μια συγκυρία όπου η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές καλλιούχων λιπασμάτων από τη μεγάλη παραγωγό Λευκορωσσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά του Μινσκ, «πολλά υποσχόμενες» δοκιμαστικές γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στην Ανατολική Γερμανία για τη διάνοιξη νέων ορυχείων ποτάσας.

Παρότι η Γερμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός καλιούχων λιπασμάτων στον κόσμο, κρατώντας το 9% της παγκόσμιας παραγωγής και περίπου το ήμισυ της ποτάσας που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, η ΕΕ παραμένει εξαρτώμενη από τις εισαγωγές ορυκτών λιπασμάτων.

Αυτό συνεπάγεται σημαντικές αυξήσεις των τιμών τους, ασκώντας περαιτέρω καταπόνηση στους Ευρωπαίους αγρότες. Μια γενναία αύξηση της γερμανικής παραγωγής λιπασμάτων καθίσταται πλέον μονόδρομος, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια εισαγωγών μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ορυκτών λιπασμάτων από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Το μεγαλύτερο μέρος του ορυκτού λιπάσματος της Γερμανίας εξορύσσεται στα ανατολικά της χώρας, στην περιοχή των ποταμών Werra και Weser. Η K+S είναι η σημαντικότερη παραγωγός ποτάσας της περιοχής και μία από τις κορυφαίες στην παραγωγή καλιούχων λιπασμάτων για γεωργική χρήση παγκοσμίως.

Για την εταιρεία, η οποία ανήκει κατά κύριο λόγο στον κολοσσό αγροχημικών BASF, οι κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία σημαίνουν «χρυσές δουλειές». Τους τελευταίους μήνες, η επιχείρηση είχε προσαρμόσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα κέρδη της με βάση τις κλιμακούμενες τιμές. Πλέον, αναμένει το καλύτερο ετήσιο αποτέλεσμα της ιστορίας της, παρά τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη.

«Η απόδοσή μας έχει ενισχυθεί από ορισμένες πολύ θετικές εξελίξεις της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της K+S, Burkhard Lohr, προσθέτοντας ότι η υψηλή ζήτηση έχει οδηγήσει σε «σημαντική αύξηση» των τιμών των καλιούχων λιπασμάτων.

Μετά την κραταιά K+S, στην αρένα της εξόρυξης εισέρχονται και άλλοι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από την αναμενόμενη σπανιότητα της ποτάσας και τις αυξανόμενες τιμές της. Ένας από αυτούς, η αυστραλιανή εταιρεία Davenport Resources, έχει ήδη εξασφαλίσει άδειες εξόρυξης και γεώτρησης για κοιτάσματα ποτάσας στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Θουριγγίας, σε μια περιοχή όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από πέντε δισεκατομμύρια τόνοι ακατέργαστων αλάτων καλίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις δείχνουν πολλά υποσχόμενες.

www.euractiv.com