Γερμανία: Εγκαίνια για το πρώτο εργοστάσιο καλλιεργούμενων θαλασσινών

Το πρώτο εργοστάσιο καλλιεργούμενων θαλασσινών της Ευρώπης έκανε εγκαίνια στο Αμβούργο της Γερμανίας από τη νεοφυή επιχείρηση Bluu Seafood, η οποία καλλιεργεί κύτταρα μυών, λίπους και συνδετικού ιστού από σολομό Ατλαντικού και πέστροφας. Οι ζυμωτήρες του εργοστασίου, οι οποίοι σήμερα έχουν χωρητικότητα 65 λίτρων με δυνατότητα επέκτασης σε 2.000 λίτρα, επιτρέπουν την εργαστηριακή καλλιέργεια.

Πιο αναλυτικά, στη βέλτιστη θερμοκρασία, με την απαραίτητη παροχή οξυγόνου και τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, τα ζωικά κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται με τον ίδιο τρόπο, όπως και στα ψάρια. Τα προϊόντα ψαριών που παρασκευάζονται από την κυτταρική μάζα, όπως οι κροκέτες, είναι απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, βαρέα μέταλλα και μικροπλαστικά, που συχνά συναντώνται στα αλιευμένα ψάρια. Επιπλέον, είναι παρόμοια με τα συμβατικά προϊόντα, όσον αφορά τη γεύση και το θρεπτικό περιεχόμενο.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το εργαστηριακό καλλιεργούμενο κρέας και ψάρι είναι μια πρακτική που κεντρίζει το ενδιαφέρον των εταιρειών ως εναλλακτική των συμβατικών πρακτικών, ωστόσο εγείρει αντιδράσεις, καθώς θεωρείται ως απειλή για τη γεωργική βιομηχανία και τη συμβατική καλλιέργεια προϊόντων.