Επανασχεδιασμό της ΚΑΠ και σύστημα μοριοδότησης για τη διανομή των αγροτικών επιδοτήσεων με βάση το «κοινό καλό» ζητούν γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια. Ιδίως στη Γερμανία, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι φωνές όσων ζητούν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, συναντώντας από την άλλη τον δισταγμό της ΕΕ.

Η παραπάνω πρόταση ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, μέσω μίας ομάδας τριών υπουργών Γεωργίας από κρατίδια της Γερμανίας, οι οποίοι ζητούν η ΚΑΠ να αφήσει πίσω τις «άνευ όρων στρεμματικές πληρωμές» και να εστιάσει στην αρχή «πριμοδότησης του κοινού καλού», ακολουθώντας ένα σύστημα μοριοδότησης. Στο στόχαστρο μπαίνουν, φυσικά, οι άμεσες πληρωμές, όπου μεγάλος όγκος χρημάτων εξακολουθεί να καταβάλλεται σε εκμεταλλεύσεις που βασίζονται αποκλειστικά στην έκταση, και όχι σε περιβαλλοντικά ή κλιματικά οφέλη.

Πρόωρο και υπερβολικά λεπτομερές για αυτό το στάδιο των συζητήσεων χαρακτηρίζεται ένα τέτοιο σχέδιο από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον εκπρόσωπό της, Michael Niejahr, να εμφανίζεται πολύ επιφυλακτικός ως προς μία τέτοια λύση. Το πρώτο ερώτημα θα πρέπει να είναι «τι πρόκληση έχουμε και ποιους στόχους θέλουμε πραγματικά να ορίσουμε», επισημαίνει.