Γερμανία: Την κατάργηση των άµεσων ενισχύσεων επεξεργάζεται η νέα τρικοµµατική κυβέρνηση

Την κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων μακροπρόθεσμα εξετάζει ανοιχτά και για πρώτη φορά κράτος-μέλος της ΕΕ, σπάζοντας ένα ταμπού δεκαετιών στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η ισχυρή Γερμανία είχε ήδη από το καλοκαίρι εκφράσει το σκεπτικό της περί σταδιακής κατάργησης των ενισχύσεων του Πρώτου Πυλώνα, με στόχο την επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων.

Αυτή την άποψη ενστερνίζεται και η νέα κυβέρνηση, η οποία, μέσω του νέου υπουργού Γεωργίας, είναι διατεθειμένη να συζητήσει σοβαρά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του πρωτογενούς τομέα το τέλος των άμεσων ενισχύσεων, όπως εξάλλου διατυπώθηκε επί θητείας Μέρκελ.

Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης –όπως δηλαδή συμφωνήθηκαν μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων– είναι η βιώσιμη γεωργία υπέρ «των εκμεταλλεύσεων, της καλής διαβίωσης των ζώων και του περιβάλλοντος, ταυτόχρονα».

Νέος υπουργός χρίστηκε ο Τζεμ Οζντεμίρ από τους Πράσινους, ο οποίος μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με τον αγροδιατροφικό τομέα αλλά, όπως ο ίδιος δηλώνει, έχει μάθει να «χτίζει γέφυρες».

Στόχος

Η νέα κυβέρνηση, λοιπόν, θέλει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από την προγραμματική περίοδο μετά το 2027. Ένα σχέδιο που θα προβλέπει την αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ με «ανταποδοτικές υπηρεσίες για το κλίμα και το περιβάλλον».

Όπως είναι γνωστό, αυτή η θέση είναι κοντά στις θέσεις της προεκλογικής εκστρατείας των Πρασίνων, με το κόμμα των Φιλελευθέρων να έχει υποστηρίξει, από την άλλη, την πλήρη απελευθέρωση του αγροτικού τομέα και την ανεξαρτησία των αγροτών από τις άμεσες ενισχύσεις.

Το σχέδιο, που προτίθεται να αναπτύξει το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ή/και αιφνιδιασμό. Το περασμένο καλοκαίρι, η επιτροπή, που είχε συσταθεί το 2020 με τη στήριξη των δημόσιων αρχών, προκειμένου να συμβάλει ενεργά στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου, παρουσίασε μία έκθεση για το μέλλον του γερμανικού αγροδιατροφικού τομέα.

Στην έκθεση αυτή, μεταξύ άλλων, διατυπώθηκε η πρόταση ότι είναι ανάγκη η ΚΑΠ να αναδιαρθρωθεί και οι άμεσες ενισχύσεις να αντικατασταθούν με μέτρα και δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος και του κλίματος. Η καγκελάριος τότε, Άνγκελα Μέρκελ, είχε χειροκροτήσει τα αποτελέσματα της έκθεσης.

Βέβαια, η έκθεση αναφέρει ρητά ότι για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτούνται και περισσότερα κεφάλαια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιτροπή έχει συγκροτηθεί με 30 εκπροσώπους από τους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας, μαζί με επιστήμονες, εκπροσώπους καταναλωτών, ειδικούς για το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων.