Eχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του υπουργείου Γεωργίας της Γερμανίας και χρήματα από την ΚΑΠ, ερευνητές συνέλεγαν στοιχεία επί μία τετραετία από συνεντεύξεις με γυναίκες που εργάζονται σε διάφορους κλάδους του αγροτικού τομέα. Όπως διαπίστωσαν, οι έμφυλες προκαταλήψεις, οι δυσκολίες αναφορικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και η έλλειψη οικονομικής ασφάλειας εξακολουθούν να είναι μερικά από τα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Γερμανίδες αγρότισσες.

Κατά την άποψη της Claudia Neu, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, η τάση όσον αφορά την ισότητα των φύλων στον πρωτογενή τομέα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και η πρόοδος είναι πολύ αργή μέχρι στιγμής. «Έμεινα έκπληκτη από το πόσο συντηρητικός παραμένει αυτός ο κλάδος της ζωής και της οικονομίας», δήλωσε στη Euractiv.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που συγκεντρώνει στοιχεία σε τόσο μεγάλη κλίμακα στη Γερμανία, υπάρχουν «σημαντικά εμπόδια», όσον αφορά την είσοδο των γυναικών στον αγροτικό τομέα. «Πολλές, πάρα πολλές γυναίκες όλων των ηλικιών μάς είπαν ότι πρέπει να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις, ότι πρέπει να αποδείξουν ξανά και ξανά την αξία τους, ενώ αναφέρουν επίσης ως πρόβλημα τη σεξουαλική βία», δήλωσε η κοινωνιολόγος. «Αυτό δεν πρέπει να αποσιωπηθεί», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, οι προκαταλήψεις σχετικά με τις «γυναίκες και την τεχνολογία» εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο. «Η σκληρή δουλειά, η εργασία με την τεχνολογία και στο πεδίο ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον ανδρισμό», εξήγησε η Neu.

Οι αντιλήψεις για τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων, οι οποίες καλά κρατούν στον κλάδο, έχουν συχνά εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία αναφέρεται σε όσους κατέχουν επιτελικές θέσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας Thunen, μόνο περίπου μία στις δέκα γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη Γερμανία διευθύνεται από γυναίκα. Μεταξύ των προοριζόμενων ως διαδόχων των εκμεταλλεύσεων, περίπου το 18% είναι γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, όσον αφορά την ισότητα.

Ειδικά στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, τα παραδοσιακά μοτίβα κληρονομιάς παίζουν συχνά ρόλο, σύμφωνα με τη μελέτη, μαζί με τη συμβατική κατανομή των ρόλων εντός της οικογένειας, όπου το πεδίο ευθύνης των γυναικών και των ανδρών είναι σαφώς διαχωρισμένο.