Γερμανία: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα, η μεγαλύτερη ανησυχία για τους καταναλωτές

Τα σωματίδια μικροπλαστικών στα τρόφιμα είναι η πρωταρχική ανησυχία των Γερμανών καταναλωτών, ακολουθούμενα από την αντοχή των τροφιμογενών βακτηρίων στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με έρευνα για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η καταναλωτική έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 σε δείγμα 1.002 ατόμων και διενεργείται κάθε έξι μήνες από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR) της Γερμανίας. Όπως επιβεβαιώνει η νέα επικαιροποίηση των δεδομένων, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση ανησυχίας για τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα, την αντοχή στα αντιβιοτικά, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και τη γλυφοσάτη.

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θεμάτων που απασχολούν τους Γερμανούς, με το 66% να ανησυχεί πολύ και το 20% να ανησυχεί μετρίως. Δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αντοχή στα αντιβιοτικά με το 58% πολύ ανήσυχο και το 20% να εκφράζει μέτρια ανησυχία.

Στην τρίτη θέση, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα συνιστούν μια πολύ μεγάλη ανησυχία για το 57% των ερωτηθέντων, ενώ το 19% εκφράζει μέτρια ανησυχία.