Γερμανία: Ο νέος υπουργός Γεωργίας ζητά υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα

Την άποψη ότι τα τρόφιμα θα πρέπει πλέον να σταματήσουν να πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας εξέφρασε ο νέος υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Τζεμ Οζντεμίρ, μιλώντας στην εφημερίδα Bild am Sonntag. Ο προερχόμενος από το Κόμμα των Πρασίνων πολιτικός δήλωσε, επίσης, ότι προσδοκά να δει περισσότερα βιολογικά τρόφιμα και λιγότερο έτοιμο φαγητό στα ράφια της λιανικής.

Ο κ. Οζντεμίρ ζήτησε υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα και τα γεωργικά αγαθά, εξηγώντας ότι «οι χαμηλές τιμές οδηγούν τις εκμεταλλεύσεις στην καταστροφή, εμποδίζουν τη βελτίωση της ευζωίας των ζώων, προωθούν την εξαφάνιση ειδών και ρυπαίνουν το κλίμα».

Όπως ξεκαθάρισε, ο ίδιος σκοπεύει να αλλάξει αυτή την εικόνα. «Η τιμή των τροφίμων πρέπει να αντικατοπτρίζει την οικολογική αλήθεια», συμπλήρωσε. Ο νέος υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε ότι και οι καταναλωτές υποφέρουν από τα φθηνά τρόφιμα με υπερβολικά πολλά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, επισημαίνοντας ότι πάνω από το 50% των ενήλικων Γερμανών είναι υπέρβαροι.

«Η πρώην κυβέρνηση προσπάθησε για πάρα πολύ καιρό να πείσει τη βιομηχανία να μειώσει αυτά τα συστατικά με εθελοντικές δεσμεύσεις. Αυτό τελειώνει τώρα. Με εμένα θα υπάρξουν δεσμευτικοί στόχοι μείωσης», προανήγγειλε ο Οζντεμίρ.

Η αύξηση του ποσοστού των εδαφών της Γερμανίας, που αφιερώνονται στη «βιολογική καλλιέργεια» από το σημερινό 10% σε 30% έως το 2030, είναι ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του νέου κυβερνητικού συνασπισμού που ηγείται της Γερμανίας, όπως αυτός διατυπώθηκε στην πρόσφατα υπογεγραμμένη –και από τους Πρασίνους– προγραμματική συμφωνία.

Παρότι οι νέες τοποθετήσεις του Οζντεμίρ είναι σύμφωνες με την ατζέντα των Πρασίνων, έρχεται σε μια εποχή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό τριών δεκαετιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2020, οι Γερμανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη περισσότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να επιβαρύνει δυσανάλογα τις πιο φτωχές ομάδες της κοινωνίας.

Η Paritatische Gesamtverband, μια ομοσπονδία που συνενώνει χιλιάδες γερμανικές οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας, ζητά τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα να λαμβάνουν αποζημίωση για τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων.