Η Γερμανία σέρνει τον ευρωπαϊκό χορό της αγροτικής αγανάκτησης

Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία και σε άλλα κράτη-μέλη

Πριν από μερικές μέρες, ένα μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο «κατέπνιξε» τους δρόμους του Βερολίνου, καθώς αγρότες από όλη τη Γερμανία συνέρρευσαν για να διαμαρτυρηθούν στο κατώφλι του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, κοντά στην εμβληματική Πύλη του Βρανδεμβούργου. Αφορμή ήταν το κυβερνητικό σχέδιο για την κατάργηση τόσο των φοροαπαλλαγών για την αγορά νέων γεωργικών μηχανημάτων, όσο και των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής. Να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που εφαρμόζονταν τα παραπάνω κυβερνητικά μέτρα, αυτό θα σήμαινε πρόσθετη επιβάρυνση ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως για τις 250.000 αγροτικές επιχειρήσεις της Γερμανίας.

Όπως γράφεται στα διεθνή μέσα, πάνω από 6.000 οχήματα –κυρίως τρακτέρ, αλλά και φορτηγά– εισήλθαν στη γερμανική πρωτεύουσα από τέσσερις διαφορετικές διόδους το βράδυ της Κυριακής, παραλύοντας το κέντρο του Βερολίνου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, συνολικά 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Εκτός από τις οργανώσεις των αγροτών, παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι από τις βιομηχανίες μεταφορών, αλιείας και εστίασης.

Συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις

Η μεγάλης κλίμακας διαδήλωση στο Βερολίνο σηματοδότησε το κλείσιμο μιας εβδομάδας πανεθνικών διαδηλώσεων, κατά τις οποίες οι Γερμανοί αγρότες απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες πόλεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Από τις 8 Ιανουαρίου και έπειτα, υπήρξαν αναφορές για μπλόκα στη Βαυαρία, τη Σαξονία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Προκειμένου να κατευνάσει τους αγρότες, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει το προηγούμενο σχέδιό της, ανακοινώνοντας ότι τελικά δεν θα άρει τις φοροαπαλλαγές για την προμήθεια γεωργικών μηχανημάτων, ούτε θα καταργήσει άμεσα τις επιδοτήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά σταδιακά, έως το 2026. Ωστόσο, αυτές οι παραχωρήσεις δεν έχουν καταφέρει να κατευνάσουν τους αγρότες. Κατά την προσωρινή παύση των διαμαρτυριών των αγροτών, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ, δήλωσε ότι πιέζει για διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ωστόσο τόνισε ότι θέλει να δει άμεσα απτά αποτελέσματα.

Κύμα αγροτικών διαμαρτυριών σαρώνει την Ευρώπη

Οι κινητοποιήσεις στη Γερμανία είναι ενδεικτικές ενός διογκούμενου κύματος αγροτικής οργής στην ΕΕ, το οποίο ορθώνεται ενάντια σε πτυχές της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ειδικά αυτές που αφορούν τις περιβαλλοντικές πολιτικές και τη μείωση του αποτυπώματος του πρωτογενούς τομέα. Νωπές είναι, άλλωστε, οι μνήμες από τον συνεχιζόμενο αγώνα των Ολλανδών αγροτών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησής τους για περιορισμό των εκπομπών αζώτου, τα οποία προέβλεπαν επιβολή μειώσεων 30% στον αριθμό των ζώων εκτροφής έως το 2030 και αναγκαστικές εξαγορές αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τελικά, η σθεναρή αντίσταση των παραγωγών οδήγησε στην κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι.

Μια παρόμοια κατάσταση εκτυλίχθηκε και στο Βέλγιο, εκεί όπου ένα κονβόι από τρακτέρ πολιόρκησε την «ευρωπαϊκή ζώνη» των Βρυξελλών τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, ενώ τον περασμένο μήνα, Ιρλανδοί γαλακτοπαραγωγοί, μαζί με τα κοπάδια τους, πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία τριών κυβερνητικών αξιωματούχων της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους σχεδιαζόμενους περιορισμούς στις εκπομπές αζώτου.

Από την άλλη μεριά, στην Ισπανία, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2023 περί περιορισμού των ποσοτήτων του αρδευόμενου νερού που θα μπορούν να αντλούν οι αγρότες από τον ποταμό Τάγο, ο οποίος πλήττεται από την ξηρασία (σ.σ. το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στη χώρα), οι παραγωγοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης.

Το ποτήρι ξεχείλισε και για τους αγρότες της Γαλλίας

Το πιο πρόσφατο αγροτικό ξέσπασμα εκτυλίχθηκε στις 16 Ιανουαρίου, στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Εκεί συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 400 τρακτέρ και 1.000 παραγωγοί, οι οποίοι προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο και δημιούργησαν εντάσεις, ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες κοπριάς και σανού μπροστά από κυβερνητικά κτήρια, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των ζωοτροφών στη χώρα.

Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, οι Γάλλοι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι ο αγροτικός κόσμος υποφέρει, ως αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογίας και των κοινωνικών επιβαρύνσεων.