Γερμανία: Σφίγγει ο κλοιός του κόστους για τους βιολογικούς κτηνοτρόφους

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κτηνοτροφία ήταν μία από τις πολλές βιομηχανίες στις οποίες η γερμανική κυβέρνηση φιλοδοξούσε να προωθήσει τη βιώσιμη μετάβαση. Τώρα, πολλές μικρές βιολογικές εκμεταλλεύσεις ελευθέρας βοσκής αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

«Τώρα κινδυνεύω να μείνω με μισοτελειωμένους στάβλους που θα ρημάξουν», δηλώνει στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle ο 39χρονος Thomas Bollig, ιδιοκτήτης της Wittfelder Hof, μιας μεσαίου μεγέθους οικογενειακής εκμετάλλευσης κοντά στη Βόννη της Δυτικής Γερμανίας.

Για εκείνον, η μετάβαση στη βιολογική κτηνοτροφία ήταν ένα μεγάλο και κοστοβόρο στοίχημα, το οποίο πλέον κινδυνεύει να χαθεί λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού που τροφοδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το κόστος των οικοδομικών υλικών έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 16,5% από πέρυσι την ίδια εποχή, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.

Η βιολογική κτηνοτροφία απαιτεί βάσει νόμου την τεράστια μείωση του αριθμού του ζωικού κεφαλαίου, την κατασκευή πιο ευρύχωρων εγκαταστάσεων σταβλισμού και την παροχή ακριβότερων ζωοτροφών, μεταξύ άλλων. «Πολύ απλά, δεν είναι οικονομικά εφικτό να επιβιώσουμε χωρίς κάποιου είδους παρέμβαση. Ήμασταν προετοιμασμένοι για την κλιματική αλλαγή, όχι όμως και για αυτό», εξηγεί ο Bollig.

«Εκτός από τα κατασκευαστικά κόστη, η τιμή των λιπασμάτων έχει τετραπλασιαστεί, οι ζωοτροφές κοστίζουν διπλάσια και το πετρέλαιο κίνησης δεν είναι πλέον προσιτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών (DBV), Joachim Rukwied, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι νομικές απαιτήσεις για την ποσότητα του καθαρού αέρα και των χώρων στους οποίους θα μπορεί να έχει πρόσβαση το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να αυξηθούν.

Η βιολογική μετατροπή των αχυρώνων και των εγκαταστάσεων σταβλισμού θα οδηγήσει σε έως και 80% υψηλότερο λειτουργικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων της φροντίδας και των ζωοτροφών, προειδοποιεί η DBV.