Το νομικό πλαίσιο της Γερμανίας για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, όπως δείχνουν τα συμπεράσματα έκθεσης που παρουσιάστηκε πριν από μερικές μέρες από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, την περιβαλλοντική οργάνωση BUND και το γερμανικό Δίκτυο Δράσης για τα φυτοφάρμακα (PAN Germany).

Σύμφωνα με τον Άτλαντα των Φυτοφαρμάκων που δημοσίευσαν οι φορείς, η χρήση φυτοφαρμάκων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 80% από το 1990. «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια αντιστροφή της τάσης», δήλωσε η Barbara Unmussig, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης. «Η ευρωπαϊκή και η γερμανική πολιτική είναι πλέον υπεύθυνες για αυτό», πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα, η Γερμανία μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να λάβει μια «κακή» βαθμολογία για τις ενέργειές της σε αυτό το πεδίο, σύμφωνα με τον Olaf Bandt, πρόεδρο της περιβαλλοντικής οργάνωσης BUND.

Για παράδειγμα, ο νέος υπουργός Γεωργίας της χώρας, Cem Ozdemir, θα έπρεπε να είχε βελτιώσει το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την εφαρμογή της ΚΑΠ αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για να δημιουργήσει ισχυρότερα κίνητρα για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τον Bandt.

Για την επίτευξη των στόχων μείωσης που έθεσε η ΕΕ, η Γερμανία δεν έχει μέχρι στιγμής έναν «σαφή οδικό χάρτη» συμπλήρωσε η Unmussig.

www.euractiv.com