Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην προεκλογική της εξαγγελία να θέσει την αμφιλεγόμενη δραστική ουσία γλυφοσάτη εκτός αγοράς μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, εάν οι Βρυξέλλες ανανεώσουν την άδεια χρήσης της ουσίας, η προοπτική μιας πανεθνικής απαγόρευσης στη γερμανική επικράτεια μοιάζει δύσκολο να υλοποιηθεί.

«Θα αφαιρέσουμε τη γλυφοσάτη από την αγορά μέχρι το τέλος του 2023», αναφέρει η τριμερής συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. «Είναι αλήθεια ότι ο συνασπισμός συμφώνησε πως η γλυφοσάτη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στη Γερμανία μετά την 1η Ιανουαρίου 2024», δήλωσε στη EURACTIV μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας. Ωστόσο, το κατά πόσο αυτή η πρόθεση θα γίνει πράξη αναμένεται να καθοριστεί από εξωγενείς παράγοντες.

Τους επόμενους μήνες, η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει εάν θα ανανεώσει τη δική της άδεια για τη γλυφοσάτη ως δραστική ουσία σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, η οποία επί του παρόντος ισχύει έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023. Εάν η ευρωπαϊκή εξουσιοδότηση ανανεωθεί, η υιοθέτηση μιας εθνικής απαγόρευσης θα μπορούσε να γίνει πολύ δύσκολη υπόθεση για τη γερμανική κυβέρνηση.

Εάν ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν βασίζεται σε δραστική ουσία που είναι εγκεκριμένη στην ΕΕ, τα μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορούν μόνο «να αρνηθούν ή να περιορίσουν τη διάθεσή της στην αγορά βάσει ειδικών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών στην επικράτειά τους», ανέφεραν πηγές από την Κομισιόν στην EURACTIV.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εάν η γλυφοσάτη παραμείνει εγκεκριμένη στην ΕΕ μετά την παρέλευση του έτους, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στη χρήση της μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή περιοχές, υπό την προϋπόθεση μιας στέρεας αιτιολόγησης, και σίγουρα όχι μια γενική απαγόρευση.