Καταδικάζει τις αθέμιτες πρακτικές των αλυσίδων supermarket σε βάρος των αγροτών η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, εκατοντάδες Γερμανοί αγρότες προχώρησαν σε διαμαρτυρίες και μπλόκα σε κέντρα διανομής της γνωστής αλυσίδας λιανικής Aldi, σε μια προσπάθεια να επιστήσουν την προσοχή για τις πτώσεις των τιμών των αγροτικών αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας των κορωνοϊού.

Παίρνοντας θέση για τις κινητοποιήσεις, η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ, εξέφρασε την υποστήριξή της στους αγρότες, επισημαίνοντας ότι οι τιμές πιέζονται «προς τα κάτω» εδώ και πολύ καιρό και ότι τα πρόσφατα στοιχεία είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθούν υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά.

«Οι τρέχουσες διαμαρτυρίες των Γερμανών αγροτών έξω από εγκαταστάσεις εταιρειών λιανικής πώλησης τροφίμων αντικατοπτρίζουν εκ νέου τη μεγάλη ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ παραγωγών και εμπορίου», δήλωσε η Κλόκνερ. Η ίδια, επίσης, τόνισε ότι το Βερολίνο θα θεσπίσει σύντομα την ευρωπαϊκή οδηγία UTP για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και θα προτείνει σχέδια μέτρων εντός του μήνα. Όπως εξήγησε, αυτές οι παράμετροι θα θέσουν εμπόδια σε πολλές κακόβουλες πρακτικές, όπως οι βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, μακροχρόνιες προθεσμίες πληρωμής για αναλώσιμα αγαθά ή μονομερείς αλλαγές στους όρους παράδοσης των προϊόντων. Ακόμη, η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε επικριτική απέναντι στην τάση περαιτέρω συγκέντρωσης στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

Μια αγροτική ένωση που πρωτοστάτησε σε αρκετές από τις διαμαρτυρίες είναι η Land schafft Verbindung. Η ομάδα κατηγορεί τα σούπερ μάρκετ και τους λοιπούς λιανοπωλητές ότι αυξάνουν τα κέρδη τους εις βάρος των αγροτών, καθώς οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης δεν έχουν μειώσει τις τιμές τους σε επίπεδο καταναλωτή.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του 2020, οι κινητοποιήσεις των Γερμανών παραγωγών επεκτάθηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, επηρεάζοντας -και- διάφορους άλλους λιανοπωλητές, όπως οι Lidl, Edeka και Rewe. Η γερμανική κυβέρνηση καλεί τώρα αυτές τις επιχειρήσεις να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης και να αναπτύξουν έναν κώδικα ορθής συμπεριφοράς απέναντι στους αγρότες.