Οι γερμανικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν βελτίωση των μέτρων προστασίας από τις πλημμύρες και να αλλάξει ο τρόπος χρήσης των αγροτικών εδαφών, μερικές εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, καταγράφοντας περισσότερους από 200 νεκρούς στη Δυτική Ευρώπη.

«Ένας συνδυασμός θεμέλιων λίθων είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική προστασία του κλίματος, την οικολογική προστασία από πλημμύρες, ενάντια στη στεγανοποίηση των εδαφών και για μεγαλύτερη προστασία του εδάφους σε συνδυασμό με την πρόληψη των καταστροφών», σύμφωνα με τον Olaf Bandt, πρόεδρο της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης BUND.

Σε μια σειρά από έγγραφα θέσης, η BUND και αρκετοί άλλοι περιβαλλοντικοί φορείς ζητούν την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων προστασίας από πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένων προσαρμογών των γεωργικών και δασικών πρακτικών. Οι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι ο αγροτικός τομέας, ο οποίος είναι και ο ίδιος ένα μεγάλο θύμα των πλημμυρών, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από μελλοντικές πλημμύρες.

Σύμφωνα με τον Matthias Meissner της BUND, η δομή του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για την αντιπλημμυρική προστασία. Για αυτό, η περιβαλλοντική οργάνωση απαιτεί να θεσπιστούν κανονισμοί για να διασφαλίζεται η εδαφοκάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και ποικίλες εναλλαγές καλλιεργειών, πρακτικές που υφίστανται ήδη στον τομέα της βιολογικής γεωργίας.

Επιπλέον, η καλλιέργεια με βαριά μηχανήματα πρέπει να μειωθεί, ώστε να μη συμπιέζεται το έδαφος, συνεχίζει ο Meissner. «Στα μάτια μου, υπάρχει σαφής έλλειψη εστίασης στην προστασία του εδάφους στην αναθεώρηση της ΚΑΠ που μόλις υιοθετήθηκε», τονίζει.

www.euractiv.com