Γερό χαρτί για ακόμα μια χρονιά ο ηλίανθος

Η βελτίωση των αποδόσεων άφησε καλύτερο εισόδημα στην πλειονότητα των παραγωγών

Γερό χαρτί για ακόμα μια χρονιά ο ηλίανθος
Κέρδισε και φέτος στρέμματα ο ηλίανθος

Το προφίλ του ως ένα από τα πλέον σίγουρα «χαρτιά» των εαρινών καλλιεργειών συντήρησε για άλλη μια χρονιά ο ηλίανθος, βγαίνοντας μάλιστα από τη φετινή σεζόν ελαφρώς ενισχυμένος λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων σε όλη τη χώρα.

Η σιγουριά που προσφέρει η συμβολαιακή, το σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς και η πρωιμότητα τόσο της συγκομιδής όσο και της πληρωμής συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό «πακέτο», το οποίο προσελκύει ολοένα και περισσότερους παραγωγούς, ιδίως στη Βόρεια και Βορειοανατολική Ελλάδα, όπου χτυπάει η «καρδιά» της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Επιπλέον πόντους στον ηλίανθο δίνει και το «ξεθώριασμα» του καλαμποκιού, οι τιμές του οποίου βρέθηκαν υπό ασφυκτική πίεση την προηγούμενη διετία.

Στη βορειοανατολική Ελλάδα η μισή παραγωγή

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι καλλιεργήθηκαν φέτος περισσότερα από 850.000 στρέμματα. Περίπου οι μισές εκτάσεις βρίσκονται στον Νομό Έβρου και, δη, στην περιοχή της Ορεστιάδας. Ακολούθησαν με περίπου 120.000 στρέμματα οι Σέρρες, με 80.000 στρέμματα η Ροδόπη, με 61.000 στρέμματα η Δράμα και με 45.000 στρέμματα ο Νομός Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν αυτών, λοιπόν, δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι, όπως λέει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της Φυτοενέργεια ΑΕ και αντιπρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, Οδυσσέας Γαβρανίδης, ο αριθμός των εκτάσεων που σπάρθηκαν φέτος με ηλίανθο σε όλη την επικράτεια ήταν αυξημένος κατά τουλάχιστον 5%-10%, «πιάνοντας» τα 850.000 στρέμματα.

Μικρή μείωση καταγράφηκε στον Έβρο (όπου είναι συγκεντρωμένο σχεδόν το 50% της παραγωγής), η οποία, όμως, αντισταθμίστηκε από την άνοδο στις υπόλοιπες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρανίδη, ωστόσο, αντίστροφη πορεία ακολούθησαν οι αποδόσεις, οι οποίες, τουλάχιστον στην περιοχή των Σερρών, ήταν μειωμένες σε ένα ποσοστό 10%-20% σε σχέση με πέρυσι. Ο συνομιλητής μας αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην ξηρασία που επικράτησε το φετινό καλοκαίρι. Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και ο Τάσος Πεφτίνας, παραγωγός από τη Δράμα, σύμφωνα με τον οποίο ένα μέσο στήσιμο για τα ποτιστικά χωράφια στην περιοχή του ήταν 320 κιλά ενώ, όπως τονίζει, «λόγω των καιρικών συνθηκών τα λιόσπορα ήταν φέτος πολύ ελαφριά. Ένα γεμάτο φορτηγό πέρυσι ‘‘έβγαζε’’ 22 τόνους, φέτος έφτανε μέχρι και 17 τόνους, καθώς τα περισσότερα ήταν ‘‘κούφια’’». Τον ρόλο του έπαιξε και το σκουλήκι καρά-φατμέ, που έπληξε αρκετά χωράφια του νομού, μειώνοντας από την αρχή της σεζόν τον αριθμό των φυτών στο χωράφι.

«Οι καλλιεργητές που είχαν προσβολές από το σκουλήκι σαφώς και είχαν πρόβλημα με τις παραγωγές τους», επισημαίνει από την πλευρά του ο Χρήστος Γκόντιας, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Φωτολίβους Δράμας. Ωστόσο, ο ίδιος κρίνει ότι, σε γενικές γραμμές, η χρονιά στη Δράμα ήταν καλύτερη. «Οι αποδόσεις ήταν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι», εξηγεί και προσθέτει ότι, συνυπολογίζοντας ξερικά και ποτιστικά χωράφια, ένα μέσο στήσιμο ήταν στα 250 κιλά. «Βεβαίως, υπήρχαν και χωράφια που έπιασαν ή και ξεπέρασαν τα 400 κιλά», τονίζει.

Χωρίς καθυστερήσεις κυλούν οι πληρωμές

Ακόμα καλύτερες επιδόσεις που έφτασαν ακόμα και τα 500 κιλά το στρέμμα εμφάνισαν ορισμένα «προσεγμένα» χωράφια στον Έβρο αν και, όπως αναφέρει ο παραγωγός Παναγιώτης Σκαρλάτας από το Τυχερό, ο μέσος όρος κινήθηκε στα 250 κιλά, συνυπολογίζοντας βέβαια και τα «μαυροχώματα και τα αμπέρια», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η περιοχή είναι από αυτές που έκλεισαν την αυλαία της φετινής συγκομιδής, με τις τελευταίες παραδόσεις να πραγματοποιούνται στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Το θετικό είναι ότι, σε αντίθεση με πέρυσι, δεν έχουν παρατηρηθεί έως τώρα καθυστερήσεις στην πληρωμή των καλλιεργητών από τις βιομηχανίες βιοντίζελ. «Στην περιοχή έχουμε πληρωθεί το 80% και αναμένουμε το υπόλοιπο 20%», αναφέρει ο κ. Γκόντιας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πεφτίνας σημειώνει ότι οι καλλιεργητές έχουν λάβει το 70% και περιμένουμε το υπόλοιπο 30%.

Οι τιμές για τα φετινά συμβόλαια διαμορφώθηκαν στα περυσινά επίπεδα, ήτοι στα 35 λεπτά το κιλό. Επομένως, όλο το παιχνίδι «παίζεται» στα κιλά που θα πιάσουν οι καλλιεργητές, όπως εξηγούν οι ίδιοι στην «ΥΧ». Το κόστος παραγωγής, κατά τον κ. Γκόντια, ανέρχεται στα επίπεδα του σκληρού σιταριού, δηλαδή στα 70-80 ευρώ ανά στρέμμα (μαζί με το ενοίκιο), ωστόσο, κατά τον κ. Σκαρλάτα, ένας παραγωγός που θα προσέξει το χωράφι του μπορεί να έχει εισόδημα έως και 150 ευρώ το στρέμμα.

Άποψη
«Αν προσέξεις, παίρνεις 150 ευρώ το στρέμμα»

«Πριν από λίγες μέρες τελειώσαμε με τη συγκομιδή. Όσοι παρέδωσαν μέχρι 10 Σεπτεμβρίου, πληρώνονται αυτό το διάστημα από την εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή (Πέττας) το 80% και το υπόλοιπο 20% τα Χριστούγεννα. Μερικά χωραφάκια στον κάμπο έπιασαν έως και 500 κιλά. Ο μέσος όρος είναι, αν συνυπολογίσουμε βέβαια και τα μαυροχώματα και τα ορεινά, καθώς και τα πρώιμα, τα 250 κιλά στο στρέμμα. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου είχαμε βροχές. Σε γενικές γραμμές, είμαστε ευχαριστημένοι με τον ηλιόσπορο. Αυτοί που τα προσέχουν και είναι καλοί επαγγελματίες μπορούν να βγάλουν ένα καλό εισόδημα, που φτάνει έως και τα 150 ευρώ το στρέμμα, με έξοδα 50 ευρώ».

(Παναγιώτης Σκαρλάτας, παραγωγός από το Τυχερό Έβρου)